Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Proběhne veřejné projednání záměru skládky odpadů u Lišova

23. 11. 2006
-red- [Calla/Econnect] -


-foto- Provozovatel skládky, společnost A.S.A. České Budějovice usiluje v průběhu deseti let již o třetí rozšíření skládky s tím, že pokaždé je veřejnost ubezpečována, že se jedná o konečnou fázi před celkovou rekultivací. S vědomím a podporou města Lišov je nyní žádáno o zvýšení kapacity na dalších 112 000 kubíků. Proti se staví občanská sdružení a místní občané. Rizika připouští i vypracovaný posudek. Veřejné projednání v rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (E.I.A.) proběhne ve středu 29. listopadu od 17 hodin na městském úřadu v Lišově.

Veřejným projednáním posudku a dokumentace o hodnocení vlivů na životní prostředí pro záměr společnosti A.S.A. České Budějovice, bude završen veřejný proces posuzování kontroverzní stavby skládky v Lišově. Provozovatel skládky, společnost A.S.A. České Budějovice usiluje v průběhu deseti let již o třetí rozšíření skládky s tím, že pokaždé je veřejnost ubezpečována, že se jedná o konečnou fázi před celkovou rekultivací.

Město Lišov podporuje zvýšení kapacity na dalších 112 000 kubíků. Při ukládání 40 000 kubíků odpadků ročně, převážně z Českých Budějovic, to představuje naplnění hory odpadků o rozloze 1,5 hektaru. Životnost skládky, která končí příští rok, se tak může prodloužit o další tři roky. Proti rozšíření skládky jsou nejen občanská sdružení, ale i místní občané, kteří zasílají připomínky na ministerstvo životního prostředí a chystají se na veřejné projednání. To se uskuteční ve středu 29. listopadu od 17 hodin na městském úřadu v Lišově.

Sdružení Calla od počátku s předloženým záměrem nesouhlasí. "Nelze vybudovat skládku na tzv. staré skládce s nezajištěným podložím, která obsahuje cca 50 000 metrů kubických odpadů, včetně nebezpečných. Uměle se tak prodlužuje životnost skládky, která byla od počátku spojena s riziky poškození životního prostředí“, uvedl Vladimír Molek ze sdružení Calla. Územní odbor ministerstva životního prostředí, které celý proces řídí, nevyslyšelo připomínky Cally, České inspekce životního prostředí a Krajského úřadu Jihočeského kraje a místo vrácení dokumentace, zadalo zpracování posudku.

Že záměr představuje rizika připouští i posuzovatelé E.I.A.: „Požadavek studie únosnosti, stlačitelnosti a stability vrchní staré skládky, je oprávněný a tato studie musí doložit, že nehrozí změna tlaku a teploty uvnitř staré skládky jejím zatížením plánovanou novou skládkou a tím také vznik zahoření. Nedojde tlakem plánované nové skládky k vytlačování uloženého odpadu v tělese staré skládky do boků a vrchní stará skládka bude stabilní“, uvádí zpracovatel posudku Václav Obluk.

Na veřejné projednání se chystají také občané Lišova, kteří již dříve organizovali petiční akci a podávali u svého úřadu četné stížnosti.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití http://obcan.ecn.cz
Praktická doporučení, vzory podání, zákony - pro každého, kdo nechce, aby o něm rozhodovali jiní:
Jak založit občanské sdružení
Přehled právních předpisů v oblasti Účast na rozhodování

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz