Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Guardian: Vědci varují: Nepřehánějte s klimatickými změnami!

21. 3. 2007
Hanka Hermová [EcoMonitor] -


Přední světoví experti na změnu klimatu varují před "hollywoodizací" globálního oteplování a kritizují americké vědce za přehánění, napsal deník Guardian. Profesoři Paul Hardaker a Chris Collier z Královské meteorologické společnosti si myslí, že vědci, aktivisté, politici a média nesou vinu na tom, že se hovoří o pravděpodobných katastrofách, ačkoli dosud nebylo nic prokázáno.

Vědci kritizují rovněž tendence tvrdit o některých ojedinělých extrémních událostech, jako například o tajfunu v Birminghamu či o povodních v Boscastlu, že to jsou důkazy globálního oteplování. Jako příklad si vybrali zprávu, kterou minulý měsíc zveřejnila Americká asociace pro rozvoj vědy a v níž se píše, že zesilování suchých období, vln veder, povodní, požárů a bouří je "časným varováním před mnohem horšími katastrofami, které přijdou". "Je to příliš silné tvrzení," řekl podle Guardianu Collier. Podle něj je předčasné "vyslovovat obecný předpoklad, že přibývá všech extrémních klimatických jevů".

Média, která informovala o nedávno zveřejněné studii Mezinárodního panelu OSN pro změny klimatu, byla rovněž podrobena kritice. Hlavním důvodem bylo používání slov, jako je "katastrofický", "hrozný" a "ničivý", která ve zprávě samotné vůbec nebyla, píše Guardian.

"Aktivisté, média a někteří vědci pravděpodobně vyvolávají strach, aby vytvořili dojem naléhavosti," řekl podle deníku profesor Mike Hulme, ředitel Tyndallova centra pro výzkum změn klimatu na Východoanglické univerzitě. "Pokud chtějí zapojit veřejnost do boje proti klimatickým změnám, je to přinejlepším nespolehlivé a přinejhorším kontraproduktivní," dodal. Zmínění vědci tvrdí, že jsou pevně přesvědčeni o globálním oteplování i o tom, že jeho příčinou jsou antropogenní emise skleníkových plynů.

Někteří vědci uznávají, že dramatické zprávy o změně klimatu pomohly zvýšit zájem veřejnosti a podporu aktivit proti této hrozbě. Avšak Paul Hardaker varuje, že přehánění problémů veřejnost mate, a pro skeptiky je tak snazší tvrdit, že se vědci pletou. Jako příklad málo pravděpodobné, ale často zmiňované situace uvádí zastavení Golfského proudu, jenž ohřívá severní Atlantik. Region by se pak prý ponořil do ledové doby - takový scénář zvolil hollywoodský film Den poté, který vědci také podrobili kritice pro přehánění, napsal Guardian.

Vědci by měli být ohledně předpovědí o změnách klimatu upřímnější, aby neztratili důvěru veřejnosti, uvedl Hardaker. "Když ve vědě začnete v jakémkoli směru přehánět, debata se stane nezvladatelnou," varuje vědec. Tento názor podpořil i další významný odborník, ředitel Hadleyho centra pro změnu klimatu Peter Stott, který uvedl: "Je potřeba ještě hodně výzkumu, abychom porozuměli, jaké přesné účinky budou klimatické změny mít." A ačkoli vítá, že veřejnost si čím dál víc uvědomuje hrozby změn klimatu, čemuž napomáhají i filmy a novinové titulky, trvá na tom, že je nutné diskutovat informovaně. Bylo by nešťastné, kdyby lidé získali dojem, že nemohou nic ovlivnit, protože je toho hodně, co můžeme proti klimatickým změnám udělat, řekl vědec.

Kritiku vědců si vysloužil i Al Gore, který dostal Oscara za svůj film Nepříjemná pravda, píše Guardian. "Nechci Ala Gora znevažovat," řekl Don J. Easterbrook, emeritní profesor geologie na Western Washington University. "Avšak v jeho prohlášeních je mnoho nepřesností, které musíme mírnit podle reálných dat." Al Gore k tomu uvedl, že se jeho práce týká nejdůležitějších a nejcharakterističtějších prvků změn klimatu, nikoli nějakých nuancí či rozdílů. "Shoda vědců ohledně globálního oteplování nebyla nikdy větší," řekl. "Já se pokouším sdělit podstatu v laickém jazyce, jak problému rozumím," dodal.

Climate change

Podle článku Juliette Jowitové v deníku Guardian ze dne 18. 3. 2007

Hanka Hermová


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz