Evropští zemědělci upouštějí od geneticky modifikovaných plodin
22. 2. 2010 -, Econnect
V nejbližších dnech zveřejní mezinárodní organizace ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications), založená a financovaná biotechnologickým průmyslem, svou výroční zprávu zahrnující údaje o ploše, na které se pěstují geneticky modifikované (GM) plodiny. Cílem aktivit ISAAA je propagace GM plodin coby řešení problémů světové chudoby a hladu. Skutečností ovšem zůstává, že GM plodiny se neosvědčily ani na polích, ani na trhu a jejich pěstování představuje riziko pro životní prostředí i živobytí samotných zemědělců.Oficiální údaje Evropské unie uvádějí, že evropští zemědělci v roce 2009 pěstovali ve srovnání s rokem 2008 o 11 % méně GM plodin. Navíc v tomto období Německo a Lucembursko uplatnily bezpečnostní doložku zakazující pěstování GM kukuřice na svém území. Přidaly se tak k Rakousku, Francii, Řecku a Maďarsku, které se pro zákaz GM kukuřice vyslovily již dříve.
Hlavním důvodem tohoto poklesu, jenž je ještě výraznější v Rumunsku, v České republice a na Slovensku (22–55 % pokles ploch osetých GM plodinami), jsou vyšší ceny GM osiva a nedostatečný zájem o GM potraviny, kvůli kterému nemají zemědělci na trhu pro svou GM produkci odbyt. Svou roli hrají též povinná pravidla koexistence a oddělení GM produkce od ostatní (vypěstované konvenčním nebo ekologickým způsobem), jejichž účelem je zabránit kontaminaci sousedních polí a potravin.
"Navzdory silné propagaci GM plodin ze strany biotechnologického průmyslu se stále zřetelněji ukazuje, že se tu jedná o zcela nevydařený experiment. GM plodiny selhávají jak na polích, tak na trhu", řekla Magdalena Klimovičová, vědecká poradkyně Greenpeace ČR. Greenpeace tímto vyzývá vlády k tomu, aby následovaly příkladu Indie, která před dvěma týdny vyhlásila moratorium na pěstování GM lilku, první GM zeleniny vůbec, a vyhlásily zákaz pěstování všech GM plodin na svém území.
"Vlády by měly vycházet z doporučení Mezinárodního panelu pro hodnocení zemědělských technologií a vědy pro rozvoj (IAASTD) a začít s podporou maloplošného udržitelného zemědělství, které je schopno zajistit dostatečnou produkci potravin, aniž by přitom vyčerpávalo přírodní zdroje, na nichž jsme všichni závislí," dodala Klimovičová.