Jídlo bez krutosti
17.4.2002
BRNO [Nesehnutí]
Autor: Milan Štefanec
Aktivisté na náměstí postavili informační stan ve kterém mají kolemjdoucí možnost zdarma ochutnat různá bezmasá jídla věnovaná brněnskými vegetariánskými restauracemi. Také zde mohou zhlédnout videoprojekci dokumentující zacházení se zvířaty chovanými pro výrobu masa nebo získat řadu informačních materiálů o vegetariánství, veganství a právech zvířat obecně. Součástí je i benefiční výstava obrazů studentů AMU s tématikou ochrany zvířat, jejíž výtěžek bude věnován na finanční zajištění celé akce. “Sám jsem dlouholetým vegetariánem a respektování práv zvířat považuji za projev vyspělosti lidské kultury. Proto jsem se rozhodl tuto akci podpořit svými obrazy.” uvedl jeden ze studentů AMU Jan Karpíšek.
Organizátoři z obou sdružení se snaží především upozornit na špatné zacházení se zvířaty v našich velkochovech, kdy nezřídka dochází k porušování zákona na ochranu zvířat. “V těchto “továrnách na výrobu masa” je s živými tvory zacházeno jako se surovinou, kterou je možno libovolně skladovat, transportovat a zpracovávat.” říká aktivista NESEHNUTÍ Filip Fuchs. Například slepice jsou chovány v nevyhovujících bateriových klecích, kde životní prostor jedné slepice tvoří plocha menší než list papíru formátu A4. Krávy bývají ustájeny v tzv. velkokapacitních kravínech na ocelových roštech, kde mohou ležet pouze na malém prostoru bez možnosti výběhu. Zvířata bývají vykrmována stravou obsahující vysoké dávky antibiotik. Zcela nevyhovující je i transport, kdy jsou zvířata za účelem porážky přepravována na velké vzdálenosti za podmínek ještě horších než v chovech. Na alarmující poměry panující v masném průmyslu upozornily také nedávné aféry s nemocí šílených krav (BSE) a epidemie slintavky a kulhavky.
Akce Jídlo bez krutosti klade velký důraz na popularizaci bezmasé stravy. Lékařské studie opakovaně dokazují, že vegetariánská strava snižuje riziko onemocnění řady “civilizačních” chorob (nádorová onemocnění, osteoporóza, cukrovka, atd.). I to je jedním z důvodů, proč stále více lidí volí bezmasý způsob stravování. Podle údajů agentury pro výzkum veřejného mínění STEM/MARK se 17% občanů ČR záměrně vyhýbá konzumaci masa a 2% jsou absolutními vegetariány. “Vegetariánství spojené s podporou ekologického zemědělství se ukazuje být reálnou alternativou k produkci masa z velkochovů. Technologie velkochovů už svou vlastní podstatou nemůže zaručit vhodné zacházení se zvířaty.” uvedl člen České společnosti pro výživu a vegetariánství David Bartůšek.
více informací: Mgr. Filip Fuchs (0605-239579)