Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

HRA O ZEMI na summitu v Johannesburgu

2. 9. 2002
Kateřina Kociánová [Zelený kruh] -


Světový summit o trvale udržitelném rozvoji (WSSD) byl oficiálně zahájen v pondělí 26. srpna v jihoafrickém Johannesburgu. Sjelo se sem na 60 tisíc delegátů z celého světa včetně nevládních organizací, aby prodiskutovali potřebné politické kroky pro nastoleni udržitelného rozvoje. „Jedná se o takový rozvoj, který umožní kvalitní život lidí a zároveň respektuje životní prostředí,“ uvedla ředitelka Zeleného kruhu Zuzana Drhová, která se summitu účastní jako zástupkyně českých nevládních organizací.

V Johannesburgu se nyní rozbíhají diskuse nad formulacemi Implementačního plánu pro Agendu 21. „Ožehavými paragrafy jsou ty, které se týkají financování, obchodu, globalizace,“ vyjmenovala Drhová. Nevládní organizace Friends of the Earth, Greenpeace a další se podle ní snažily otevřít cestu pro závazná mezinárodních pravidel zajišťujících transparentní a veřejností a vládami kontrolovatelné jednání nadnárodních korporací.

České nevládní organizace připravily ku příležitosti světového summitu v Johannesburgu celostátní informační kampaň Hra o Zemi, aby poukázaly na řadu aktivit, které k udržitelnému rozvoji již směřují. V anketě, umístěné na internetových stránkách kampaně www.hraozemi.cz se pokusily o vlastní definici trvale udržitelného rozvoje známé osobnosti české kultury a politiky i odborníci. Internetová stránka www.hraozemi.cz je aktuální i v době, kdy se vyrovnáváme s následky povodní. Odkazuje na stránky environmentálních organizací, které mimo jiné otevírají diskuzi o tom, zda jsou letošní povodně důsledkem projevujících se klimatických změn, a přinášejí také argumenty a návrhy na to, jak šetrným a citlivým zacházením s krajinou a vodními toky můžeme následky záplav minimalizovat.

V provozu po celé léto i po skončení kampaně bude nejenom web kampaně, ale také EKOLINKA 02/22 51 83 52 - telefonní poradenská linka, na kterou se občané můžou obrátit s dotazem z oblasti životního prostředí.
Kateřina Kociánová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz