Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Summit v Johannesburgu vrcholí

3. 9. 2002
Martina Špejtková [Econnect/Zelený kruh] -


Světový summit v Johannesburgu o udržitelném rozvoji se nachází ve své závěrečné fázi. Zuzana Drhová ze Zeleného kruhu, která se na konferenci vydala za české nevládní organizace uvádí: "Hlavy státu začaly jednat o konečném znění Implementačního plánu pro udržitelný rozvoj, tedy o hlavním očekávaném výstupu Summitu. Řada sporných bodů teď čeká na rozhodnutí politických představitelů."

Ačkoliv podle informací Zuzany Drhové jednání na expertní úrovni probíhala celý minulý týden, ještě v neděli večer byla v sedmdesáti stránkovém dokumentu řada neuzavřených bodů. Týkají se například zapracování lidských práv, principu předběžné opatrnosti, sdílené, ale diferenciované odpovědnosti, správného vládnutí či závazků týkajících se podílu obnovitelných zdrojů energie do roku 2015.

Vášnivé debaty se prý vedou ohledně závazku dosažitelnosti pitné vody, omezení ztráty biodiverzity, odstranění dotací do zemědělství a energetiky či formulaci ke Kjótskému protokolu.

Podle informací Zeleného kruhu se kromě Spojených států nechalo slyšet také Rusko, že bude mít problémy s ratifikací Kjótského protokolu. Zuzana Drhová se domnívá, že v pozadí těchto neshod jsou ekonomické zájmy jednotlivých uskupení, které se liší. Evropská unie (k níž se hlásí i Česká republika) versus Spojené státy (které podporuje Kanada a ve většině případů i Japonsko a Austrálie) versus rozvojové státy (skupina G 77).

Zuzana Drhová se rovněž domnívá, že hlavní požadavky nevládních organizací, kterými jsou konkrétní časové cíle a prováděcí mechanismy pro jejich realizaci, zůstanou nevyslyšeny. Úspěch nevládky neočekávají ani v oblasti závazných pravidel pro environmentální a sociální zodpovědnosti nadnárodních korporací.

"V následujících dnech očekáváme kromě politických proslovů především hektická zákulisní jednání zmíněných třech bloků, která jsou uzavřena nejen pro NGOs, ale také pro většinu delegátů. Od těch to výsledků se bude odvíjet konečná podoba Implementačního plánu i znění politické deklarace. Ta se považuje za druhý nejočekávanější výstup Summitu. Jeho návrh ale zatím nikdo z delegátů neviděl," dokončuje Zuzana Drhová.

Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Hra o Zemi
Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz