Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Maďarská policie má romskou asociaci

9. 12. 2005 - Lenka Kabrhelová, BBC

V Maďarsku začala fungovat vůbec první Asociace romských policistů na světě. Její počátky jsou skromné, má zatím pouze 25 členů. Všichni pocházejí z Budapešti. Romové tvoří odhadem sedm procent maďarské populace, ale ve státních službách mají jen nepatrné zastoupení, což chce nové policejní sdružení alespoň trochu změnit.

Zámořská inspirace

Zakladatelé asociace se inspirovali působením Sdružení černošských policistů v Británii a Spojených státech. Maďarské zákony na ochranu osobních údajů nedovolují, aby sama policie sbírala data o etnickém původu osob.

Podle místopředsedy asociace Gyorgye Makuly je skutečně třeba, aby o sobě romští policisté dali více vědět. "Rádi bychom zvýšili počet Romů v policejních službách, to je jeden náš cíl. A pak také chceme zvednout sebevědomí těch Romů, kteří raději svůj původ zapírají," vysvětluje místopředseda nového policejního sdružení.

V policejním sboru samotném byl vznik romské asociace přijat se smíšenými pocity. Někteří ji vítají, jiní namítají, že nechápou smysl etnicky vymezeného sdružení. Jeho zakladatelé však trvají na svém: mají právo vyjádřit svou vlastní identitu.

Česká alternativa?

Podle národnosti ani původu nerozlišuje své příslušníky ani česká policie, přesný počet Romů v řadách policie proto není znám. Mluvčí policejního prezidia David Kubalák BBC řekl, že podle odhadů je počet Romů v policii velmi nízký.

I pro českou policii, stejně jako pro maďarskou, je podle Kubaláka velmi výhodné, aby příslušníci národnostních menšin byli v jejích řadách zastoupeni. "Jednak stoupá důvěra menšin v policii a také vzrůstá loajalita. Jednak nám to usnadňuje komunikaci s příslušníky těchto menšin, protože je výhodné mít člena, který rozumí hodnotovému systému a problémům určité komunity," vysvětluje mluvčí Kubalák.

V neposlední řadě to je podle Davida Kubaláka také signál pro veřejnost, že je normální, aby se nejen v policii, ale i ve státní správě, soudním systému objevovali zástupci menšin.

Policejní asistenti

Česká policie se podle svého mluvčího snaží orientovat nábor na příslušníky menšin už od konce 90. let. Jak potvrzuje Martin Šimáček, který působí v terénním programu společnosti Člověk v tísni, například na Plzeňsku či na Ostravsku pracují romští asistenti. "Je to velice důležitá instituce. Tito lidé mohou vstupovat do míst, kde je páchána velmi specifická kriminalita, například lichva, prostituce atd., ale pro policisty je velmi obtížné se v podobných místech orientovat a získat správné informace o pachatelích, případně obětech trestných činů."

Romové podle Martina Šimáčka o práci v policii mají zájem. Mnohdy však narážejí na problém, že nejsou schopni splnit podmínky pro práci u policie nezbytné. "Znám mnoho Romů, kteří by rádi vstoupili do složek policie, druhá věc ale je, že by do nich neměli vstupovat, pokud neuspějí u řádných zkoušek. Domnívám se, že pozitivní diskriminace v tomto ohledu na místě není," řekl BBC Martin Šimáček z nadace Člověk v tísni.

Stejně jako v případě polské policie je však jednou ze základních otázek, jak romské kolegy přijímají či jak by je přijal zbytek policejního sboru, který se rekrutuje z většinové společnosti.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz