Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hudbou proti rasismu a násilí

10. 9. 2002
Eliška Kapounová [Econnect] -


Největší akce proti rasismu, násilí a xenofobii v novodobé historii České republiky zaplaví pražský ostrov Štvanice v sobotu 14. září 2002. Pořadatelem hudebního festivalu Music Beats Local Nazi, jehož hlavní hvězdou bude britská skupina Chumbawamba, je společnost Člověk v tísni spolu s agenturami Stereocom a ZepTepi. Akce, kterou nezastavila ani nedávná povodeň, bude na pražském ostrově probíhat nepřetržitě od sobotního dopoledne do nedělního rána.

Festival je pokračováním úspěšné loňské kampaně Be Kind to Your Local Nazi, která běžela formou spotů na České televizi. Jan Buryánek ze společnosti Člověk v tísni, řekl: "Chceme dát jasně a hlasitě najevo, že rasové násilí a xenofobii nebude tato společnost ani v nejmenším tolerovat." Dalším ze záměrů akce je využit výtěžku ze vstupného k podpoře menšinových projektů společnosti Člověk v tísni.

Zhruba dvacetihodinový program lze rozdělit na dvě vzájemně se doplňující části: osvětově-informační a hudebně zábavnou. Těžištěm informačně-osvětové části je Nazi Info, tj. stan, v němž bude instalovaná multimediální výstava na téma rasismus a extremismus. Program zajistí společnost Člověk v tísni při České televizi ve spolupráci s vládním zmocněncem pro lidská práva Janem Jařabem. Souběžně s výstavou budou ve stanu probíhat celý den diskuse s odborníky z neziskového sektoru, médií, státní správy a se zástupci menšin. Program doplní také ochutnávky jídel více či méně známých kultur, například afghánských, romských, vietnamských, palestinských a afrických kuchyní.

Hudebně zábavnou část festivalu tvoří tři na sebe navazující scény. Bezpochyby hlavní hvězdou večera bude britská skupina Chumbawamba, z českých skupin například Hypnotix, Švihadlo a Gang-Ala-Basta. Street stage je orientovaná na atributy ulice - hip-hop a skateboard show - a třetí scénou je Lounge - taneční stan, kde návštěvníci uslyší současnou progresivní taneční hudbu.

"Ideologie propagující násilí se své moci navíc nevzdávají tak rychle jako rozvodněné řeky. A proto je třeba jim včas postavit hráz," uvedl Honza Mička ze společnosti Stereocom, která zajišťuje produkci a reklamu.

Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Eliška Kapounová

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz