Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidé, čtete!

17. 9. 2002
Karel Novotný [Econnect] -


Studie uskutečněná v zemích EU na jaře roku 1997 ukázala, že problém rasismu a xenofobie v členských státech nabývá znepokojivých rozměrů: asi 33 procent dotázaných otevřeně přiznalo, že jsou poměrně nebo velmi rasističtí. Rasismus začíná tím, že podporuje rozdíly, opravdové nebo smyšlené. Na základě předsudků můžeme odmítat lidi ještě předtím, než jsme se o nich vůbec něco dozvěděli.

K tomu, aby se čeští čtenáři něco o těchto lidech a bohatosti jejich kultur dozvěděli a lépe jim porozuměli má dopomoci projekt Rozmanitost do knihoven. Multikulturní centrum Praha a brněnská organizace Mládež pro interkulturní porozumění se sešli nad tímto projektem s cílem vybrat a do knihoven rozeslat vybrané publikace, které by měly čtenářům zprostředkovat informace o kulturní rozmanitosti, která v České republice sice existuje, ale málokdo má o ní hlubší povědomí.

Několik odborníků, zabývajících se dlouhodobě multikulturní tematikou, romistikou apod. bylo požádáno, aby vytypovali několik knih, které považují za zajímavé z hlediska dané problematiky a zároveň zábavné. Ve výběru se tak sešly historické práce, výzkumné studie, beletrie, ale třeba i knihy pro děti. Titulů bylo nakonec vybráno devět a byly rozeslány do 500 knihoven v celé České republice. Součástí projektu je kampaň, jež by měla čtenáře na vybrané knížky upozornit. Jde o doprovodné programy ve 12 městech ČR, které jsou určeny jak pro děti a mládež, tak pro širokou veřejnost. Jako součást projektu jsou v dětském časopise Mateřídouška otiskovány vietnamské a romské pohádky.

V průběhu minulého týdne byly na adrese www.lidectete.cz zveřejněny internetové stránky podrobně informující o záměrech a průběhu projektu.

Projekt Rozmanitost do knihoven je financován Vládou ČR v rámci kampaně proti rasismu.

Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz