Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Sasakawa ocenila nejlepší ekologické projekty roku 2001

18. 9. 2002 -, Econnect

Japonská nadace Sasakawa Peace Foundation spolu s Fondem Sasakawa pro střední Evropu uspořádaly letos v České republice již po deváté veřejnou soutěž o nejlepší projekty v oblasti životního prostředí, tentokrát za rok 2001. Po vyhodnocení patnácti přihlášených projektů z nich porota na začátku září vybrala tři nejlepší. Organizující sdružení za ně získají finanční odměnu až do výše šesti tisíc dolarů.

Soutěž vyhlášená letos v červnu, byla jako každoročně určena českým a moravským nevládním, neziskovým organizacím, jejichž projekty byly netechnologické a nekomerční povahy a významně napomohly ke změnám v přístupu ochrany životního prostředí. V letošním roce porotě nejvíce učarolaly projekty Světlo pro Prahu sdružení Ochrana fauny ČR, Bělokarpatský mošt od Tradice Bílých Karpat a Aktivizace veřejnosti Ústecka pořádané sdružením Přátelé přírody.

Vítězové získávají od nadace Sasakawa finanční odměnu ve výši od dvou do šesti tisích dolarů. Ochrana fauny ČR navíc získává možnost zúčastnit se týdenního studijního pobytu v Japonsku.

Vítězné projekty

Ochrana fauny ČR se od roku 1998 zabývá praktickou terénní ochranou volně žijících živočichů. Velký důraz přitom klade na ochranu středně velkých a velkých ptáků, kterých ročně díky venkovnímu elektrickému vedení zemře obrovské množství. Sdružení se proto rozhodlo v Národním muzeu uspořádat výstavu Světlo pro Prahu, která by současnou situaci vylíčila veřejnosti. Podařilo se to dokonale. Umírání ptáků představila lidem v tak syrové a přesvědčivé podobě, že musela čelit zákazu. Cíle ale výstava dosáhla. Díky ní Ministerstvo životního prostředí zařadilo ekologizaci elektrického vedení do požadavků na privatizaci české elektroenergetiky.

Přátelé přírody v loňském roce zorganizovali tři kauzy, v nichž úspěšně podpořili veřejnost. Jedná se o výstavbu hliníkárny v Neštěmicích, otevření lomu v Libouchci a záměr vybudovat dva jezy na dolním Labi. "Vytvořením několika precedentů jsme dokázali mimořádně důležitou a potěšující skutečnost, že při správném postupu nemusí být vůle veřejnosti vůbec ignorována," píší v projektu pracovníci sdružení. "Díky našemu projektu veřejnost třikrát prosadila svou. Realizace projektu přinesla změny v přístupu veřejnosti k ochraně životního prostředí na Ústecku," píše se dále v projektu.

Třetí místo získal od nadace projekt moštárny provozované občanským sdružením Tradice Bílých Karpat v Hostětíně na Uherskohradišťsku. Moštárna v Hostětíně loni na trh dodala přibližně 100.000 litrů přírodního nefiltrovaného a neředěného jablečného moštu. To představuje 145 tun zpracovaných jablek, z nichž asi 90% je ze sadů, které jsou obhospodařovány podle zásad ekologického zemědělství. Certifikát "Produkt ekologického zemědělství" - BIO je zárukou, že jablka byla vypěstována bez použití chemických hnojiv a postřiků. I když je projekt Bělokarpatský mošt úspěšná komerční aktivita, dala mu porota přednost před mnoha dalšími projekty, protože velice úspěšně mobilizuje občanská snažení v regionu směrem k ekologickému ovocnářství a zachování zdejších tradičních odrůd ovoce. Je následováníhodným příkladem místní spolupráce - lidí i nejrůznějších ekologických organizací s obcí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

O Autorech

Martina Sedmidubská

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz