Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Automobilová doprava zabíjí sovy

19. 9. 2002 -, Econnect

K výzvě Nechte auto doma!, která se stala součástí kampaně Dětí Země k zítřejšímu Dni bez aut se připojuje i Klub ochrany dravců a sov. Sdružení chce tímto činem upozornit na velké množství ohrožených druhů ptáků, kteří díky automobilové dopravě zahynou. Podle některých statistik tvoří automobily sražené sovy až 26 % z celkového počtu uhynulých sov.

Stále narůstající automobilová doprava se stává pro mnoho druhů živočichů opravdu velkým nebezpečím. Mezi ohrožené druhy patří například i sovy, které si kolem silnic rády hledají potravu. "Na našich silnicích každoročně zahynou tisíce živočichů, sovy nevyjímaje," tvrdí mluvčí Klubu ochrany dravců a sov Pavel Koubek. "V Nizozemí představují sražené sovy až 26 % z celkového počtu uhynulých sov, v Anglii je to 23 %. U nás sice podobné statistiky neexistují, ale není důvod se domnívat, že by se od jiných částí Evropy lišily," domnívá se Koubek.

Sovy přilétají k silnicím kvůli potravě. Pravidelně sečené porosty, v nichž se dobře daří drobným hlodavcům, jsou totiž pro sovy dokonalým lovištěm. Často bohužel krutě zaplaceným. Noční aktivita sov a jejich pohyb nízko nad zemí jsou jim v mnoha případech osudné.

Podle Pavla Koubka je řešením celková změna přístupu ke krajině. "Zvýšení podílu zeleně - zvláště sečených travních porostů kolem polních cest, vodních toků nebo mezi poli by sovám umožnilo lovit v bezpečné vzdálenosti od silničních komunikací," navrhuje Koubek. Řešením by podle něj byla i změna doby sečení trávy, aby se především v době vyvádění mláďat snížila jejich atraktivita pro sovy. Právě mladí nezkušení ptáci totiž tvoří velkou část obětí automobilové dopravy.

"Automobily jsou samozřejmě pouze jedním z mnoha faktorů, které sovy ohrožují. Musíme se však snažit, aby se počet sov usmrcených automobily co nejvíce snížil,"uzavírá Pavel Koubek.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Martina Sedmidubská

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz