Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

U Hostětína roste galerie pod širým nebem

20. 9. 2002 -, Econnect

Hostětín – Netradiční místa, neobvyklé sochy, zajímavý nápad jak pomoci šetrné turistice v biosférické rezervaci Bílé Karpaty. Tyto všechny náležitosti v sobě mělo česko – slovenské sochařské sympózium v malé obci Hostětín na Uherskohradištsku, která je známá svými ekologickými aktivitami a spoluprací s tuzemskými i zahraničními neziskovými organizacemi.

Na prvním ročníku sympoziu od 12. do 24. srpna pracovalo v Hostětíně třináct českých a slovenských umělců. Jejich díla se nyní postupně instalují na předem vybraná místa v okolí obce spojených s místními pověstmi, ekologickým zařízením nebo vyhlídkou na krajinu. Většina umělců na sympoziu tvořila sochy z dubového dřeva, tradičního to místního materiálu. Projekt sochařského sympozia podpořila Evropská unie a je součástí akcí, které se snaží v Bílých Karpatech pořádat občanské sdružení Tradice Bílých Karpat.
Akce mají využít potenciál Bílých Karpat pro šetrnou turistiku a zviditelnit rezervaci Unesco. Místní obyvatelé každodenně přicházeli na hřiště, kde sochaři díla vytvářeli. Reakce byli různé, od nadšených až po rezervovaný přístup. „Uvidíme, jak se k sochám budou lidé chovat. Pokud zůstanou sochy nepoškozené, mohli bychom ze sochařského sympózia udělat tradiční setkání a galerii pod otevřeným nebem stále doplňovat,“ dodal Radim Machů.

Sochy v Hostětíně a okolí nestojí jenom na přesně určeném a ohraničeném prostoru jednoho parku, náměstí nebo zahrady, ale budou rozesety na prostoru několika kilometrů čtverečních v krajině. Poblíž místní unikátní kořenové čistírny odpadních vod tak stojí socha Vodníka oravského řezbáře Štefana Siváně, jeho kolega z Námestova Lubo Orság svého Pastýře postavil na jednu z vyhlídek nad Hostětín. Rozcestník se čtyřmi světovými stranami od Lubomíra Jarcovjáka, profesora Zlínské soukromé umělecké školy, je zase u louky Peňažná blízko moravsko-slovenské hranice. Návštěvníci sochy také uvidí u studánky, na vyhlídkách i u železniční zastávky. „Je to hold a pocta krajině," říká o své soše umístěné na místě historicky nazývaném Jahodiska akademický sochař Igor Mosný z Trenčína. „Místo jako motiv vody mě inspirovalo a fascinovalo, téma je to pro mne blízké," vysvětluje Jiří Dorňák, který umístil svoje dílo pod názvem Pramen ke studánce nad Hostětínem. "Jen Jaroslav Koléšek z Valašského Meziříčí použil pískovec. Jeho Letecké srdce bude zároveň pomníčkem jedenácti amerických letců, kteří v roce 1944 zahynuli při letecké bitvě v Šanově," řekl místostarosta Hostětína Radim Machů.

Vysvětlivky:
Hostětín: Hostětín je malá obec s 230 obyvateli leží na úpatí Bílých Karpat v okrese Uherské Hradiště. Od počátku devadesátých let místní obecní úřad ve spolupráci se státní správou a tuzemskými i zahraničními nevládními organizacemi prosadil řadu modelových projektů v oblasti životního prostředí.

Tradice Bílých Karpat: jsou dobrovolným, nevládním a neziskovým sdružením fyzických a právnických osob, které spojuje zájem napomáhat všem aktivitám, které trvale rozvíjejí tradiční zemědělskou a řemeslnou produkci Bílých Karpat. Členy sdružení jsou Informační středisko pro rozvoj Moravských Kopanic, Nadace Veronika, ZO ČSOP Kosenka Valašské Klobouky, Obec Hostětín, ZO ČSOP Veronica Brno, ZO ČSOP Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou a soukromý zemědělec Zdeněk Ševčík.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz