Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty: Kolumbie toleruje masakry, únosy a "zmizení"

1. 10. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


"Vůdci kolumbijských polovojenských skupin by měli za svůj podíl při děsivém porušování lidských práv stát před soudem," tvrdí mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). "Mezinárodní komunita musí na kolumbijskou vládu, aby konečně přistoupila k rozhodným krokům k potření polovojenských skupin, a to včetně uvěznění jejich lídrů a zpřetrhání jejich kontaktů na kolumbijské bezpečnostní složky," uvádí ve svém prohlášení AI. Stejně tak by měl svět trvat na potrestání zodpovědných členů bezpečnostních jednotek.

Rozložení polovojenských struktur a rozbití jejich napojení s kolumbijskou armádou, stejně jako ukončení beztrestnosti zodpovědných osob, je podle AI jedinou možností, jak vyřešit bídnou situaci lidských práv v Kolumbii. Polovojenské skupiny, které operují s tichou nebo přímo vyslovenou podporou - či dokonce spoluúčastí - ozbrojených složek, jsou zodpovědné za systematické a masové porušování lidských práv včetně masakrů, vražd, "zmizení" a mučení. Naprostá většina zodpovědných osob je nedotknutelná a těší se plné beztrestnosti.

Kolumbijská vláda se hájí tím, že bojuje na dvou frontách: proti guerille a proti polovojenským skupinám. Obránci lidských práv však takové tvrzení neberou vážně - vláda není schopná se postavit tajným dohodám polovojenských skupin a kolumbijské armády. Amnesty zároveň upozorňuje na - v této souvislosti poněkud zneklidňující - zvyšování vojenské pomoci ze strany Spojených států. Takové jednání krizi lidských práv v Kolumbii nezmírňuje, ale naopak prohlubuje.

V současné době v Kolumbii probíhá 26 soudních procesů proti Carlosi Castañovi, lídrovi zastřešující polovojenské skupiny Spojené sebeobranné kolumbijské skupiny (Autodefensas Unidas de Colombia - AUC), a zároveň největší polovojenské jednotky, Sebeobranné skupiny rolníků Córdoby a Urabá (Autodefensas Campesinas de Córdoba and Urabá - ACCU). Castaño má být zodpovědný za zločiny vraždy, pokusu o vraždu, masakrů a únosů. Dokonce navzdory tomu, že pro média nebyl problém jej mnohokrát vystopovat a získat interview, ze strany vlády nedošlo k žádnému vážnému pokusu k zatčení jeho ani dalších polovojenských vůdců. Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři oblasti Lidská práva
Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz