Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Linux - zadarmo a legálně

2. 10. 2002
Petr Bittner [Econnect] -


Na strákách věnovaných operačnímu systému Linux www.linux.cz proběhla kampaň za používání otevřených elektronických formátů a programů ve státní správě. Kampaň s názvem Zadarmo a legálně měla za cíl upozornit na nebezpečí, které pro veřejný sektor představuje plošné zavádění počítačových programů s veřejně nedostupným zdrojovým kódem a uzavřených formátů pro výměnu dat. Iniciátorem petice bylo České sdružení uživatelů operačního systému Linux. Petici podpořilo něco kolem 500 podpisů a dalších zhruba 1 800 lidí vyjádřilo podporu prostřednictvím internetu.

Autoři petice především vystupovali proti zavádění tzv. uzavřených formátů a programů ve státní správě. Upozorňovali na nebezpečí neprůhlednosti těchto systémů a nebezpečí, které tato skutečnost může představovat v případě, že jsou používány pro zpracování důvěrných nebo jinak citlivých dat. Kromě toho považovali za rizika závislost na dodavateli takových systémů a zbytečně vysoké náklady spojené s jejich zaváděním a provozem.

Jako alternativu navrhli používat počítačové programy s otevřeným zdrojovým kódem a při výměně dat upřednostnit otevřené standardy, které veškerá výše uvedená rizika vylučují. Podporu užívání otevřených technologií ve státní správě již dříve deklarovala například Evropská komise.

Petice byla na sklonku loňského roku předána Prezidentské kanceláři, Vládě, Poslanecké sněmovně a Senátu. Nesetkala se však téměř se žádným ohlasem a v současné době ani není připravována žádná legislativní iniciativa v této oblasti.
Petr Bittner

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Petr Bittner

Správce oblasti Občanský sektor a Informační servis pro NNO.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz