Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brněnský STUD zahajuje osmý rok

2. 10. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Osmou sezónu svých pravidelných akcí zahájí zítra, tedy ve čtvrtek 3. října, jedno z nejaktivnějších českých gay a lesbických sdružení - STUD Brno. Sdružení již sedm let svým působením napomáhá mladým gayům a lesbickým dívkám hledat vlastní identitu a místo ve společnosti a heterosexuálním občanům nabízí pomocnou ruku k porozumění.

Máte problémy s orientací? STUD ne!Po parlamentních volbách se pro STUD stala aktuálním tématem problematika registrovaného partnerství. Na prázdninovou billboardovou kampaň „Někomu pomůže, nikomu neublíží“ chce STUD Brno navázat řadou cílených aktivit, jejichž vyústěním by mělo být přijetí zákonné normy upravující plnohodnotné soužití homosexuálních párů v České republice. Pro dosažení tohoto cíle se sdružení STUD spojilo s dalšími organizacemi a osobnostmi do volné platformy nazvané G-Liga. Kampaň si klade za cíl upoutat pozornost domácí i zahraniční veřejnosti k problematice soužití osob stejného pohlaví. "Tento problém naši zákonodárci neúspěšně řeší již řadu let. Prostřednictvím kampaně chceme nejširší veřejnost seznámit se všemi aspekty a souvislostmi uzákonění registrovaného partnerství v naší zemi," vysvětluje předseda sdružení Martin Strachoň. Billboardová kampaň – velkoplošné reklamy zachycující dva líbající se muže - byla podle něj jen úvodem, na který sdružení během podzimu bude navazovat. "Věřím, že v tomto volebním období konečně dosáhneme přijetí zákona, který vyrovná nerovnoprávné postavení, v jakém se nyní nacházejí páry lesbických žen a homosexuálních mužů,“ říká Martin Strachoň.

Samotný STUD se definuje jako diskusní klub „o všem, co se homosexuality týká i netýká, někdy filmový klub a jindy turistická parta. Prostě přátelské místo, kde se setkávají lidé, kteří spolu chtějí pobýt, něco či někoho nového poznat, a to vše bez omezení pohlaví, orientace, barvy pleti, víry či světonázoru.“ Hlavní činnost sdružení spočívá v pravidelných setkáních - tematických diskusích, besedách s hosty, posezeních u ohně, filmových, literárních či poslechových večerech - která pořádá každý čtvrtek od půl osmé v klubovně na Kounicově 3. Program těchto akcí a další informace jsou pravidelně aktualizovány na stránkách sdružení. „Program sestavujeme tak, že vždy první týden v měsíci promítáme nějaký tematický film a poslední týden máme tzv. lesbické čtvrtky - ženy a dívky se setkávají v klubovně při diskusi a gayové jdou na kulečník, kuželky nebo mají jiný alternativní program. Takto rozdělené akce jsme zavedli na přání sílící základny dívek, které vyjádřily potřebu setkávat se v užším kruhu výhradně ženských účastnic,“ popisuje Martin Strachoň.

Jednou z nejzajímavějších připravovaných akcí se stane Česko-slovenské setkání gayů, lesbických žen a jejich přátel, které proběhne o víkendu 26. a 27. října. V pořádání těchto setkání se STUD každoročně střídá se svou slovenskou partnerskou organizací Ganymedes. Letošní šestý ročník se uskuteční na slovenské straně, a to ve Zlatnické dolině poblíž města Skalica. Největším projektem podzimu pak zřejmě bude 3. český gay a lesbický festival Mezipatra 2002, který STUD připravuje na druhou polovinu listopadu. Na čtyřech místech v Brně i Praze se odehraje čtyřicet filmových projekcí a doprovodných akcí. Finančně festival podpořilo i město Brno a záštitu nad ním převzala zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová a rektor Masarykovy univerzity prof. Jiří Zlatuška. Právě v těchto dnech byl uveřejněn program festivalu na adrese www.gayfilmfest.cz a postupně budou doplňovány další aktuální informace.

Na stejné adrese, kde se konají klubové akce, najdou zájemci také Komunitní centrum lesbické, gay a bisexuální mládeže - informační centrum s knihovnou, videotékou a audiotékou, které funguje od října loňského roku. V současné době je otevřeno pro veřejnost vždy v úterý a čtvrtek od 10.30 do 16 hodin. STUD je také provozovatelem Gay a lesbické linky pomoci, která napomáhá lidem s menšinovou sexuální orientací a jejich blízkým v obtížných životních etapách - zejména tzv. coming out, uvědomování a připouštění si vlastní odlišné orientace. Linka je k dispozici všem volajícím v pondělí, středu a pátek od 18 do 21 hodin, a to na telefonu 549 212 727, nebo také prostřednictvím e-mailu gl-helplinka@quick.cz.

Stručný program aktivit na říjen 2002:
  • čt 3. 10. Podzimní oheň (zahájení sezóny, koná se mimo klubovnu)
  • čt 10. 10. South Park: Peklo na zemi (karikaturní zobrazení Satana a Saddáma Husajna coby homosexuálů v animovaném filmu)
  • so 12. 10. Po stopách krysaře (výlet na Blanensko, společně s Pěšky atd.)
  • čt 17. 10. "Hele, buzerant!" aneb Homosexuální oběti (diskusní večer)
  • čt 24. 10. Kam zmizel ten starý song... (povídání s hosty o životě lesbických žen a gayů před rokem 1989)
  • so/ne 26. - 27. 10. Šieste slovensko-české stretnutie gejov, lesieb a ich priateľov, Skalica (SR)
  • čt 31. 10. Lesbická estetika (lesbický diskusní večer) + neformální alternativní program pro gaye Jana Sobotková

    DISKUSE - KOMENTÁŘE:


  • -
    Informační partneři oblasti Gender
    GITA - Genderová informační a tisková agentura
    TA GITA
    nezávislý magazín
    Logo Feminismus.cz
    VOLBY 2002 v optice gendru
    Hlídací fena ozdravění a feminizace české politiky
    Volební programy: něco pro ženy? náhled do programů čtyř největších stran
    Ženy na volitelných místech kandidátek politických stran
    Ženy a politika analýza postojů politických stran k postavení ženy ve společnosti
    Koho volit? stručná analýza postojů politických stran k prioritám gay-lesbické minority
    “Nejslabší, máte padáka!” otázky a odpovědina téma volby 2002 a homosexuální populace

    O Autorech

    Jana Sobotková

    Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz