Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Úterní besedy v Jelení České asociace pro psychické zdraví pokračují

4. 10. 2002 - PRAHA [Econnect]

V pořádání již tradičních úterků v Jelení pokračuje v rámci své celoroční destigmatizační kampaně Česká asociace pro psychické zdraví. Bezplatné besedy a přednášky v Klubu v Jelení probíhají každé první úterý v měsíci od 18.00 ČAPZ - Česká asociace pro psychické zdraví – podzimní část besed zahájilo prvního října téma Jana Lorence "Psychická krize a co s ní?", do konce roku budou hovořit ještě Martin Jarolímek o nových trendech v terapii schizofrenie (úterý 5. listopadu) a Mára Wenigová (3. prosince) s přednáškou o tom, jak může rodina pomoci duševně nemocnému.

Obecně vrcholí destigmatizační kampaně asociace pravidelně v měsíci dubnu, kdy probíhá v Praze celá řada kulturních a osvětových akcí - dosud pod názvem Měsíc bláznů, počínaje čtvrtým ročníkem pak jako Měsíc bláznovství; zároveň se CAPZ spolupodílí na pořádání podzimních Týdnů pro duševní zdraví. Součástí těchto kampaní jsou přednášky a semináře a kulturní akce – výstavy výtvarného umění, filmový festival, divadelní představení, koncerty a workshopy.

Každou středu kromě toho Česká asociace pro psychické zdraví (ČAPZ) provozuje bezplatnou psycho-sociální poradnu pro psychiatrické pacienty a jejich příbuzné; poradnu v Klubu v Jelení vede Tomáš Adam, a to každou středu mezi 14. a 18. hodinou. Tímto se asociace snaží naplnit smysl svého vzniku: tím bylo a stále je vytvořit místo pro diskusi a navázání spolupráce mezi uživateli péče o duševní zdraví a jejich blízkými s odborníky v této oblasti – poskytovateli služeb, tedy psychiatry, zdravotními sestrami či sociálními pracovníky, dále veřejností a ostatními zúčastněnými aktéry - pracovníky státní správy, politiky a neziskovým sektorem. O sociálně-pracovní rehabilitaci psychicky nemocných se netradičním způsobem stará v rámci svého projektu sdružení GREEN DOORS - fotografie z divadelního klubu a čajovny V. kolona v BohnicíchAsociace také podporuje uživatele péče o duševní zdraví v jejich snaze o aktivní účast v řízení jejich vlastních životů, v schopnosti sdružovat se podle svých zájmů a hájit je.

Aby se tomuto cíli přiblížila, pořádá ČAPZ bezplatné semináře s cílem seznámit veřejnost s novými poznatky v oblasti prevence a péče o duševní zdraví, poukázat na práva psychiatrických pacientů a jejich respektování a nabídnout možnosti řešení sociálních problémů lidí trpících psychickou nemocí. Semináře také mají dát příležitost účastníkům seminářů si prakticky vyzkoušet, jak různými cvičeními mohou přispět ke své duševní pohodě, a také doporučit vhodné komunikace s lidmi s duševní nemocí a ukázat její variace podle věku člověka.

Ke zvýšení informovanosti veřejnosti vydává asociace od roku 1998 časopis Esprit – v něm jsou zahrnuty názory profesionálů i uživatelů, aktuální informace o dění v oblasti péče o duševní zdraví, o komunitních zařízeních a jejich službách, o legislativě v této oblasti, případně o kulturních a vzdělávacích programech. Součástí zpravodaje i stálá právní rubrika, která se věnuje problematice práv lidí s duševním nemocněním. K Týdnům pro duševní zdraví vychází zdarma distribuované monotematické číslo "Péče o duševní zdraví a informace".


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz