Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Transformace muzeí – vycpanina z kola ven?

21. 10. 2002
Eliška Kapounová [Econnect] -


Doba se změnila, ale naše muzea ne. Vzpomínáte si na svojí první návštěvu v muzeu? Když nám bylo deset, tak se nám ty vycpaniny ve vitrínách možná líbily. Jsou však v současnosti dostatečným zdrojem poznání a reprezentativní ukázkou naší kulturní vyspělosti? Asociace muzeí a galerií uspořádala mezinárodní konferenci, kde muzejníci upozornili na nezbytnou nutnost transformace muzea jako společensko-kulturní instituce. Jsou snad muzejníci jediní, komu na stavu našich muzeí záleží? Jak to bylo a jak to je?
Již za uplynulých dvanáct let se mnohé změnilo. Na struktury řízení muzeí byly kupříkladu aplikovány vědy jako marketing nebo public relations. Následovalo zdražení vstupného nebo vznik muzejních obchodů. Novým jevem jsou také hojná soukromá muzea. Jiná muzea se musela vypořádat se ztrátou restituovaných sbírkových předmětů. Vznikají nové interaktivní expozice i programy pro handicapované. Tyto změny však odrážejí jen proces transformace společnosti, nejsou řešením problémů, s kterými se muzea potýkají všeobecně.

Krize muzea není jen v nedostatku financí
První přednáškový blok konference řešil transformaci ekonomických a organizačních podmínek a transformaci sbírkotvorné činnosti. Změna finanční politiky by prospěla celkovému fungování muzea – při nákupu sbírek, modernizaci techniky, provedení výstav a expozic i motivaci zaměstnanců. Ani ekonomická transformace však problémy muzeí neřeší. Krize muzea je hlubší, upozorňují muzejníci a muzeologové.
Vzhledem ke změnám ve společnosti je nutné přehodnotit význam muzea, jako kulturně-společenské instituce. Je třeba postavit muzeum do středu zájmu společnosti. Rozšířit kulturní povědomí národa o muzeu jako o otevřené přístupné instituci. Ani tato konference, která otevírá dveře národní i mezinárodní diskusi, není pro muzea spásou. Zájem o zvýšení prestiže kulturní sféry by měl vycházet od představitelů státu a měl by být předmětem celospolečenského konání – teprve potom se splní sen muzejníků, aby muzeum bylo pro lidi nejkrásnějším místem na světě. Místem, kde už nejsou staromódní vitríny a předměty, ke kterým se nesmím přiblížit. Muzea mohou být "hnízdem her", mohou být místem, kde se můžeme zamilovat, místem, kam každý může patřit.

Jak otevřít brány muzeí – transformace muzeí k veřejnosti?
Koreferáty se věnovaly i různorodým modelovým projektům, s kterými se veřejnost už mohla setkat. Open society fund v letošním roce ukončil pětiletý program Brána muzeí otevřená. Muzea v rámci projektu připravila ojedinělé interaktivní expozice, programy a dílny. Program proběhl na různých místech České republiky a měl do muzeí přivést nové návštěvníky různých věkových kategorií. Perspektivy elektronických systémů představilo například Moravské zemské muzeum, kde vzniká centrální databanka biologických sbírek BioCASE, která je napojena na dalších 35 zemí.

České školství tradičně nedostačující?
Aby mohla proměna muzeí proběhnout, je třeba reformovat i pojetí výuky muzeologie. Výuka muzeologie byla posledním tématem konference. A závěr? Současné pojetí je nedostačující. "Je třeba vytvářet na školách centra výzkumu a při výuce vytvářet prostor pro vlastní samostudium a práci s prameny," říká nestor české muzeologie Josef Beneš. Pak mohou vznikat expozice, které jsou komunikativní, využijí informační potenciál, přenášejí povědomí o kulturním dědictví.

Konference, kterou uspořádala Asociace českých a moravskoslezských muzeí a galerií, proběhla v Národním muzeu od 16. – 18. října 2002. S referáty vystoupili účastníci z Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemí, Lotyšska, Slovenska. Z příspěvků konference bude sestaven sborník.

Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Eliška Kapounová

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz