Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cena diamantu z Konga: život popraveného bez soudu

22. 10. 2002 - [Econnect]

diamanty: jaká je jejich pravá cena? Diamant jako symbol k vyjádření lásky je znám ve velké části západního světa. Když muž daruje své vyvolené prsten s diamantem, často už ovšem netuší, zda jeho dar nebyl vykoupen životem někoho jiného ze vzdálené země na jiném kontinentu. V diamantových dolech v řadě afrických zemí umírá každoročně velké množství domněle "nelegálních" horníků včetně dětí – ale nejen na následky práce ve špatných pracovních podmínkách. Naprosté beztrestnosti se těší například dozorci v diamantovém dole Mbuji Mayi v Kongu: jejich zbraně zabíjejí, zraňují a mrzačí. To vše s tichým souhlasem konžské vlády, která důl kontroluje.

Na neúnosnou situaci upozornily mezinárodní organizace pro lidská práva, mezi nimi i Amnesty International (AI), která dnes o diamantovém průmyslu kontrolovaném konžskou vládou vydala zprávu Democratic Republic of Congo: Making a Killing. "Neozbrojení civilisté včetně dětí jsou pravidelně chladnokrevně zabíjeni, ale za tyto vraždy není nikdo souzen a zabíjení se ani nikdo nepokouší skončit," uvádí ve své zprávě AI.

Většina zpráv o případech zabíjení pochází z dolu Mbuji-Mayi v konžské provincii Kasaï Oriental. Důl provozuje společnost MIBA většinově vlastněná státem. Vražd se dopouštějí dozorci společnosti MIBA, kterým chybí jakékoli právní vzdělání a kteří při setkání s domnělým "černým" horníkem rutinně používají nepřiměřených prostředků včetně střelných zbraní. Ačkoli menší část nelegálních hledačů diamantů může být ozbrojená, a tudíž znamenat pro stráže MIBA nebezpečí, ve valné většině jsou neozbrojení. "Jejich zastřelení v takových podmínkách se pak rovná popravě bez soudu," tvrdí Amnesty. Organizace má i informace od místních pozorovatelů. "Když jsme viděli plavat těla na hladině řeky, anebo ty, kteří přežili, jak skrývají svá zranění ve strachu z represe, měli jsme z toho pocit, že tihle mladí lidé jsou zabíjeni jako psi. Nemají žádná práva. A nikdo se nesnaží situaci zlepšit," říká jeden z nich.

Nelegální hledači drahých kamenů bývají zadržováni v neoficiálních centrech společnosti MIBA, kde chybí základní sociální zařízení a kde je se zadrženými zacházeno krutě, nelidsky a ponižujícím způsobem. Průměrný věk zadržených (podle údajů z dubna tohoto roku) je patnáct let. Při zadržení nejsou nijak oddělovány děti od dospělých. Ti, kdo utrpěli jakékoli zranění nebo v cele onemocní, nemají žádný nárok na lékařskou péči.

Zprávy o takovém zacházení se zadrženými i o popravách bez soudu konžská vláda odmítá. Lidskoprávní aktivisté a novináři, kteří na nelidské podmínky v dolech upozorňují, jsou svévolně zadržováni a zastrašováni. V ohrožení jsou nejen domněle nelegální hledači diamantů, ale i delegáti lidskoprávních organizací; spojencem konžské vlády jsou v případě hlídání diamantových dolů i vojáci Obranných složek Zimbabwe, také zodpovědní za zabíjení - a také nikdy nepotrestaní. Při své oficiální návštěvě v říjnu minulého roku byli delegáti Amnesty International konfrontováni právě těmito vojáky: ti se zbraněmi v rukou přinutili pozorovatele pod pohrůžkou zastřelení vystoupit z auta a zadrželi je. "Dokázali tak svou připravenost použít kdykoli střelnou zbraň i proti neozbrojeným civilistům," podotýká zpráva AI.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz