Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Před válkou jsem měl hračky: děti z Čečenska připravují turné po českých a moravských městech

25. 10. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Maršo znamená v čečenštině svoboda. Dnes má stejnojmenný čečenský taneční soubor kolem sedmdesáti tanečníků - dětí, které k vedoucímu souboru stále přicházejí a chtějí také tančit. Všechny děti ze souboru žijí v uprchlickém stanovém táboře Sputnik v Ingušsku, pouze jeden kilometr od čečenské hranice; jen čtyři děti jsou z okolních lágrů a každý den ke svému souboru chodí. Trénují každý den čtyři hodiny: děti chodí denně a pravidelně, protože tanec prostě milují. Ve dnech 6. až 18. ledna 2003 se v Čechách a na Moravě uskuteční benefiční turné dětské taneční skupiny Maršo – cesta čečenských dětí nese název Putovní koncert ”Před válkou jsem měl hračky”.

Myšlenka uspořádat Putovní koncert ve prospěch čečenských dětí vznikla v listopadu 2001 při setkání novinářky Petry Procházkové, režiséra Břetislava Rychlíka, Jany Hradilkové z občanského sdružení Berkat a manželů Opatřilových ze Svazu pěstounských rodin. Od ledna tohoto roku probíhaly intenzivní přípravné práce, které směřovaly k realizaci projektu začátkem září. Díky spolupráci se zaměstnanci společnosti Člověk v tísni na humanitární misi v Čečensku se podařilo vytipovat v uprchlickém táboře Sputnik na čečensko-ingušských hranicích čtyřiadvacet dětských tanečníků ze skupiny Maršo, které měly spolu s dalšími domácími soubory a umělci od konce srpna vystupovat jako hlavní aktéři pěti koncertů v Praze, v Brně, ve Zlíně, v Ostravě a v Českých Budějovicích. Ničivé záplavy na velkém území naší země zasáhly do příprav akce přesně 14 dnů před jejím začátkem. Dětští tanečníci tedy odložili cestu na pozdější termín a jejich dospělí vedoucí dokonce sami nabízeli pomoc s organizováním sbírky na pomoc České republice, ačkoliv sami žijí v uprchlickém táboře.

Organizátoři Koncertu se ve spolupráci se společností Člověk v tísni rozhodli využít již připravených třech koncertů na Moravě, které aktuálně přejmenovali na koncerty ”Nad vodami” k benefici za tři zatopené vesnice – Majdalenu, Zálezlice a Dobkovice, a na pomoc pražskému – povodní zcela zničenému – divadlu v Dlouhé, kde se také původně měl odehrát jeden z koncertů. Vybranou částku – zhruba sto tisíc korun - je tedy podle organizátorů svým způsobem považovat i za příspěvek čečenských dětí obětem povodní.

Tanec je jednou z nejsilnějších tradic a radostí v Čečensku. Vedoucí taneční skupiny Maršo Vacha se snaží děti nejen tanec učit, ale předávat své dovednosti dál; pro děti bude cesta do České republiky prvním tanečním turné a sdružení Berkat pro ně připravilo i bohatý program, během něhož děti zažijí spoustu dobrodružství a setkání s dětmi ze všech měst, kde budou tančit. Cestou čečenských dětí chtějí organizátoři především získat široký prostor pro mezikulturní a občanské vyjádření solidarity s dětmi, které se narodily do velmi těžkých životních podmínek; koncert má upozornit na situaci v zemi těchto dětí a umožnit lidem u nás se osobně setkat s nimi, s jejich kulturou, temperamentem a zkušeností.

Celý projekt tak může přispět k bourání bariér z předsudků, které se navenek projevují rasismem, strachem, nenávistí a netolerancí vůči jiným kulturám a náboženstvím. Získané finanční prostředky chce Berkat využít nejen k další podpoře tančících dětí a jejich rodin, ale především k pokračování již běžícího projektu ”Pomoc lidem v ruinách”. Natočením filmového dokumentu o celém průbehu akce pak organizátoři zamýšlí doplnit již existující dokumentární fimový materiál a ve spolupráci s médii jej použít k dalšímu seznamování veřejnosti s problémem civilistů ve válečných oblastech, ale i s možnostmi solidárního setkávání komunit odlišných kultur.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz