Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bangladéš: Zadržení během operace "Čisté srdce" jsou vystaveni mučení

1. 11. 2002 - PRAHA [Econnect]

Nejméně dvanáct lidí zemřelo od 17. října, kdy byli zadrženi v Bangladéši během operace "Čisté srdce". Organizace pro lidská práva volají po nezávislém vyšetření současné situace. "Vyšetřování musí být rychlé, spravedlivé a vedené nezávislým orgánem," uvedla ve svém prohlášení mezinárodní organizace Amnesty International. Organizace dále požaduje, aby veškerá zjištění byla zveřejněna a aby všichni, kdo nesou zodpovědnost za smrt zadržených a špatné zacházení s nimi, byli postaveni před soud.

Asi dva týdny po zahájení protikriminální vojenské operace "Čisté srdce" 17. října tohoto roku bangladéšská vláda potvrdila, že dvanáct lidí ve vazbě zemřelo. Vláda slíbila, že úmrtí vyšetří. Vojáci, kteří v zemi vedli razii, podle dostupných zpráv zadrželi téměř tři a půl tisíce lidí a zabavili více než 500 zbraní. Bangladéšské úřady si podle svého vyjádření vzaly armádu na pomoc, aby bylo možné obnovit právo a pořádek: poté, co ministerský předseda Begum Khaleda Zia převzal v říjnu loňského roku moc, se vzedmula vlna násilí.

Abul Khair Ratan zemřel ve vazbě 18. října, údajně na následky mučení. Dva další muži, Yakub Ali a Jahangir Alam, taktéž zemřeli ve vazbě. Podle oficiálních vládních informací jejich smrt zavinila srdeční příhoda, ale členové jejich rodin jsou přesvědčeni, že zadržení byli umučeni k smrti. Těla nebyla údajně vůbec předána příbuzným, což potvrzuje pochyby o výsledcích pitvy zemřelých.

Mezi zadrženými jsou i členové různých politických stran včetně Bangladéšské národní strany a hlavní opozice, Ligy Awami. Zadrženi byli dva dřívější ministři - ve vazbě jsou i klíčoví vůdci Ligy Awami Saber Hossain Chowdhury a Sheikh Fazul Karim Selim. Amnesty je považuje za vězně svědomí a požaduje, aby se bangladéšská vláda k jejich zadržení vyjádřila: podle AI byli zadrženi za jejich mírovou snahu vytvářet opozici současné vládě. Organizace po vládě zároveň požaduje vysvětlení "asistence" armády při operaci, ve které byli civilisté zadržováni členy armády.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz