Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Předsudky politiků a neznalost občanů aneb o lidech s lidmi

4. 11. 2002
Petra Kolínská [Econnect] -


Součástí demokracie je bezesporu právo občana ovlivňovat dění kolem sebe i v období mezi volbami. Teoretická možnost uplatnit jej však v praxi až příliš často naráží nejen na neochotu volených zástupců, ale také na neznalost občanů. Jak překonat předsudky politiků a úředníků, podle nichž zapojení veřejnosti pouze komplikuje a zpomaluje rozhodování, a jak seznámit občany s vhodnými metodami jejich aktivní účasti na rozhodování? Inspirativní a povzbudivé odpovědi nabídlo přes 50 projektů, jež byly přestaveny v rámci soutěže „O lidech s lidmi – cena za místní demokracii“.

Smyslem soutěže, kterou již druhým rokem pořádá Centrum pro komunitní práci ve spolupráci s EastWest Institute, týdeníkem Veřejná správa, Ministerstvem životního prostředí a firmou Softir, je poukázat na projekty zaměřené na rozvoj místní demokracie a spolupráci místních a regionálních samospráv s občany.

Projekty mohly do soutěže přihlásit obce, města, městské části, mikroregiony, krajské úřady a další instituce státní správy a samosprávy, které zorganizovaly účast občanů v rozvoji obce nebo regionu a přispěly tak ke zvýšení jejich podílu na rozhodování. Z 58 přihlášených ocenila odborná komise celkem 9 projektů. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo spolu s konferencí o možnostech občanské participace 23. 10. v kongresovém sále Karolina. První místo získaly ve třech kategoriích tyto projekty:
A) drobné komunitní projekty – obec Skotnice: Moje obec – moje věc, aneb zajímám se, komunikuji, rozhoduji
B) účast veřejnosti v konkrétním rozhodnutí – Městská část Praha 3 – Znáte svůj prostor?
C) dlouhodobé plánovací a komunikační strategie – Mikroregion Toulcovy Maštale: Zapojení obyvatel do rozvoje regionu – spolek dobrovolníků pro správu cyklostezek MTB.

Park na přání v Plzni
Cílem projektu bylo vybudovat park, který si naplánují lidé žijící v jeho okolí. Předpokladem úspěchu byla vstřícnost orgánů města – konkrétně Správy veřejného statku města Plzně. Celý projekt začal v únoru 2001 rozsáhlou informační kampaní v místním tisku, rozhlase a televizi. Internetové stránky k projektu připravilo nejen CpKP, ale také město .

Již o výběru lokality rozhodovali občané. Vlastní projekt výstavby parku připravili občané na dvou plánovacích setkáních. Nejprve společně s architekty prošli vybrané území a diskutovali o možné podobě parku, na druhém setkání se po rekapitulaci výsledků prvního setkání přistoupilo ke konkrétnímu plánování. Občané připomínkovali i konkrétní návrhy a plány architektů – řešilo se využití stávajících i budoucích prvků, jako jsou např. pískoviště, příkop, trasy cest. Někteří občané se podíleli i na vlastní výstavbě, která proběhla na jaře tohoto roku.

Znáte svůj prostor?
Výchozí myšlenkou projektu Znáte svůj prostor bylo zlepšení komunikace a spolupráce občanů a radnice při péči o prostředí, v němž občané bydlí. Konkrétně se jednalo o úpravu vnitrobloku v ulici Radhošťská na Praze 3. Návrh na jeho úpravu byl zpracován z podnětu obecního úřadu Praha 3, ale díky Agentuře GAIA se podařilo do akce zapojit místní občany, a tak započít komunitní a sousedskou spolupráci. Zkušenosti z jiných měst jasně ukazují, že zapojení obyvatel do provádění změn je podmínkou pro přijetí úprav a údržbu prostor.

Představitelé městského úřadu volají občany
Město Děčín přijalo účast na významném experimentu občanské participace. V průběhu následujících 6 měsíců se bude rozhodovat o širokém spektru problematik, jako jsou doprava, děčínský zámek, čistota a bezpečnost ve městě, údržba silnic a veřejné zeleně … Město Děčín vyzývá své občany, aby se do tohoto významného experimentu interaktivního rozhodování aktivně zapojili. Poskytne nám všem příležitost poučit se jeden od druhého a vypořádat se s problémy lidí, žijících a pracujících v našem městě.“ Touto výzvou započal v říjnu 2001 projekt „Občan a radnice – konflikt nebo partnerství“. Prostřednictvím průzkumů, veřejných diskusí u kulatého stolu a účastí v pracovních skupinách mohli občané vyjádřit své názory a nápady a poté se podílet na vypracování realistických akčních plánů. Zprostředkovatelem celého procesu se stalo občanské sdružení Agora Central Europe .

Prvním krokem byl telefonický průzkum prováděný místními politiky a pracovníky městského úřadu. Stejný dotazník byl roznesen do všech domácností v Děčíně. Ze 40 000 se jich vrátilo 2 700. Někteří lidé, bylo jich celkem 90, poslali radnici vyplněné dotazníky elektronickou poštou a dalších 370 odpovídalo telefonicky. Následovalo první veřejné setkání, jehož se účastnilo asi 200 občanů. Cílem setkání bylo prodiskutovat výsledky ankety, určit prioritní témata a podle nich ustavit pracovní skupiny. Výstupem tří pracovních skupin – doprava; budoucnost města; čistota města, jejichž práce se účastnili také zastupitelů a úředníci z radnice, byly tzv. akční plány o nichž se znovu diskutovalo na druhém veřejném setkání (toho se zúčastnilo asi 120 lidí). Takto připravené projekty nakonec schválilo zastupitelstvo města.

Jedním z velmi pozitivních momentů většiny projektů je nejen aktivní přístup samosprávy, ale i úzká spolupráce úřadů s NNO a tzv. neorganizovanými občany. Cílem projektů pak není „jen“ vznik parku či řešení dopravy nebo čistoty města – hlavním smyslem je umožnit občanům zapojit se do rozhodování o budoucí podobě obce či regionu, vytvořit modelový projekt komunitní práce a spolupráce lidí na věcech veřejných a najít vstřícné lidi, kteří jsou ochotni podílet se na rozvoji své obce.

Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související články

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz