Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Human Rights Watch: Namísto zajišťování bezpečnosti v Afghánistánu podporují Spojené státy diktátory

5. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Spojenými státy vedené ozbrojené složky v západním Afghánistánu aktivně podporují vojenskou diktaturu - a situace lidských práv je katastrofální. Ve své zprávě Všechny naše naděje jsou rozbity: Násilí a represe v západním Afghánistánu to dnes uvedla mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW). Jedenapadesátistránkový dokument dokládá hrubé porušování lidských práv, a to jak ze strany armády, tak policie a výzvědných služeb ovládaných místním guvernérem Ismailem Khanem. Zdokumentovány jsou svévolná a politicky motivovaná věznění, zastrašování, vydírání a mučení, mimo to také porušování svobody sdružování a svobody slova.

"Mezinárodní společenství tvrdí, že chce omezit moc diktátorů a vrátit do Afghánistánu zákon a pořádek," říká John Sifton, spoluautor zprávy a pozorovatel Human Rights Watch pro oblast Asie. "V Heratu se ale děje přesný opak. Přítel mezinárodního společenství je v západním Afghánistánu nepřítelem lidských práv," dodává. Ismail Khan osobně přikázal některá z politicky motivovaných zatýkání a bití, která se odehrála během tohoto roku: zpráva HRW dokumentuje bití trnitými větvemi, holemi, kabely či pažbami pušek. Oběti nejtěžších případů mučení byly věšeny hlavou dolů a bičovány, výjimkou nebylo používání elektrických šoků. Zvlášť často se oběťmi mučení stávají příslušníci paštunské menšiny.

Human Rights Watch kritizuje světové politické špičky za to, že legitimizují a podporují diktátory typu Ismaila Khana. Například americký ministr obrany Donald Rumsfeld letos navštívil Herat a Ismaila Khana, kterého později novinářům popsal jako "příjemnou osobu". "Většina země je přitom v rukou násilných vojenských velitelů a jejich nedisciplinovaných vojáků," upozorňuje Sifton. Jak dodal, Spojené státy se dokonce přiznaly k zásobování diktátorů zbraněmi.

Pozorovatelé HRW popisují společnost v Heratu jako uzavřenou, ve které fakticky nefunguje žádný disent ani kritika vlády, nevycházejí žádné nezávislé noviny, neexistuje svoboda pořádat veřejná shromáždění. Ismail Khan a jeho zastánci zastrašují novináře a vydavatele a potlačují či alespoň kontrolují těch několik občanských organizací, kterým je dovoleno existovat. Nepolitické občanské organizace se nesmějí scházet, univerzitní studenti se vyhýbají diskusím s politickou tématikou. "Herat byl po staletí znám jako centrum otevřené kultury, literatury a vědomostí. Taliban se to všechno pokusil zničit – a Ismail Khan nyní v práci Talibanu pokračuje," komentuje situaci John Sifton.

Podle zprávy HRW mají v oblasti zastoupení jak americké, tak íránské vojenské síly – a pravidelně se setkávají s Ismalem Khanem a členy jeho vlády, přičemž dříve jej a jeho spojence vojensky i finančně podporovaly. "Spojené státy a Írán mohou využít svůj velký vliv. Tam, kde dnes Ismail Khan je, jej dostaly právě tyto země. Teď tedy nesou zodpovědnost za to, aby odčinil, co napáchal," podotýká Sifton. Zpráva také kritizuje misi OSN v Afghánistánu, protože podle HRW nedostatečně monitoruje a informuje porušování lidských práv. John Sifton je toho názoru, že velmi opatrný přístup Spojených národů není v případě lidských práv na místě: nefunguje. Lidskoprávní organizace kromě toho apeluje na mezinárodní dárce, kteří by měli zajistit, aby jimi poskytovaná pomoc Afghánistánu nebyla přidělována přímo Ismailu Khanovi nebo jeho vládě. Namísto toho by měla směřovat k národní vládě nebo nevládním organizacím.

Vlády by se podle HRW neměly upínat na to, že bezpečnost v Afghánistánu zajistí vytvoření nové afghánské armády. "Výcvik budoucí afghánské armády je pochopitelně důležitý, ale krátkodobě nemůže mít dostatečný vliv. A lidé v Heratu nemohou čekat tak dlouho. Nadešel čas, aby se Spojené státy, OSN a všichni ostatní angažující se v záležitostech Afghánistánu sešli s prezidentem Karzáím a vytvořili skutečný plán pro bezpečnost a lidská práva," uzavírá John Sifton.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Internetové tipy Econnectu
Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz