Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová databáze instalací obnovitelných zdrojů energie na internetu

7. 11. 2002
Alena Mejstříková [Econnect / Calla] -


Informace o více než 720 konkrétních instalacích využívajících obnovitelné zdroje energie jsou nyní snadno k dosažení na internetu v databázi Atlasu zařízení využívajících obnovitelné zdroje energie představované Sdružením CALLA na adrese http://www.zdrojeenergie.cz. Převažují malé vodní elektrárny, větší kotle a výtopny na biomasu nebo systémy na solární ohřev, ale k dispozici jsou i údaje o větrných elektrárnách, bioplynových zdrojích a tepelných čerpadlech.

Cílem databáze je napomoci touto cestou k vyššímu využívání obnovitelných zdrojů energie v České republice, neboť situace je zde neradostná. Podíl těchto čistých zdrojů na spotřebě primárních energetických zdrojů je v naší zemi jen cca 1,9 % a již řadu let takřka stagnuje. To je v ostrém kontrastu se zeměmi EU, které si daly za cíl vyrábět 12 % energie z obnovitelných zdrojů do roku 2010 (u elektřiny dokonce 22 %) a vyvíjejí reálné kroky, aby tohoto podílu skutečně dosáhly. Česká republika si svou masivní orientací na zastaralé fosilní a jaderné zdroje sama uzavírá cestu k moderním technologiím, které budou dominující v 21. století, ke své energetické soběstačnosti a k čistému životnímu prostředí.

Databáze nyní zahrnuje data ze čtyř dosud vydaných atlasů instalací obnovitelných zdrojů energií, s jejichž vydáváním v tištěné podobě začalo sdružení CALLA v roce 1999 a inspirovalo pak i další nevládní organizace v dalších regionech. V databázi tak nyní najdete údaje o instalacích v těchto regionech: jižní Čechy, jižní Morava, Plzeňsko, západní Čechy a Krušnohoří. Data vydaná původně v atlasech v tištěné podobě databáze zpřístupňuje většímu okruhu zájemců a zároveň nabízí možnost průběžné aktualizace.

"V blízké budoucnosti plánujeme přidání kategorie fotovoltaiky, doplnění dat z regionu Českomoravské vysočiny a dále se budeme zaměřovat na získání informací z dalších území republiky," přiblížil plány na rozšíření internetové databáze Edvard Sequens ze Sdružení CALLA. Údaje a fotografie pořízené Sdružením CALLA se k zájemcům dostanou opětovně i v tištěné podobě, neboť je pro svoji chystanou mapu "Obnovitelné zdroje energie v jižních Čechách" použije Energy Centre České Budějovice.

Ke každé instalaci jsou v databázi uvedeny parametry, umístění a lokalita instalovaného zařízení, celkový instalovaný výkon, od kdy je zařízení v provozu apod. Podstatné je uvedení kontaktu na provozovatele, který může poskytnout detailnější informace a dané zařízení ukázat. Data doprovází přes 930 dokumentačních fotografií. Zařízení lze v databázi najít i díky podrobné mapě ČR s vyznačenými lokalitami instalací. Vkládat nové zdroje, případně aktualizovat stávající data pak může každý návštěvník.

Sdružení CALLA se mapováním obnovitelných zdrojů energie zabývá již od roku 1998. Výsledkem byl na počátku roku 1999 vydaný Atlas instalací obnovitelných zdrojů energie v regionu Jižní Čechy. V roce 2000 vyšlo za finanční podpory Energy Centre České Budějovice druhé doplněné a graficky upravené vydání.

Atlas jižních Čech se stal prvním v řadě atlasů o obnovitelných zdrojích energie. Stal se inspirací pro další nevládní organizace v jiných regionech. ČSOP Veverská Bítýška zmapovala jižní Moravu a organizace KV-BIO z Karlových Varů pak západní Čechy a Krušnohoří. Nyní je před dokončením mapování Českomoravské vysočiny, které provádí občanské sdružení Alternativa pro venkov, KV-BIO pokračuje ve sběru dat z Ústeckého kraje.

Vytvoření a rozvoj databáze v různých fázích finančně podpořila Nadace Partnerství, nadace Open Society Fund, Ministerstvo životního prostředí, Nadace Sluníčko a CBC Phare. Autorem současné podoby Atlasu obnovitelných zdrojů energií na internetu je sdružení Actio in Distanc.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz