Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jídlo, ne zbraně: brněnští Food Not Bombs rozdávají jídlo bezdomovcům už druhým rokem

11. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Jubilejním rozdáváním jídla sociálně slabým zahájila v sobotu druhý rok své činnosti brněnská skupina Jídlo místo zbraní – Food Not Bombs. U hotelu Avion na brněnské České ulici aktivisté rozdávali, stejně jako každý měsíc, jídlo připravené podle veganských zásad. Sojového kung-paa s indickou kaší se najedlo šest desítek lidí bez domova a náhodných chodců. "Během uplynulého roku jsme takto rozdali na šest stovek porcí chutného a zdravého jídla. Nejde však jen o rozdávání potravy – prostřednictvím informačních letáků a panelů se snažíme také poukazovat například na špatné sociální podmínky lidí, kteří se, často bez svého přičinění, ocitají na ulici," uvedl Pavel Alexa ze sdružení Nesehnutí, při kterém brněnská skupina Jídlo místo zbraní funguje. Na problémy chudoby aktivisté upozorní také během zítřejšího happeningu Dream Out Loud v rámci Dne pro Afriku – jídlo začnou rozdávat v poledne na Malinovského náměstí.

"Ačkoliv žijeme v době, která je charakterizována nadprodukcí a přehnaným konzumem, jsou mezi námi lidé, kteří nemají dostatek prostředků na to, aby si zajistili byť jen základní potraviny. Zatímco na celém světě hladoví miliony lidí, vydávají vlády většiny zemí světa miliardy dolarů na nákupy nových a účinnějších zbraní," popisuje filozofii Food Not Bombs Pavel Alexa. "Abychom na tento paradox upozornili, rozdáváme pravidelně jídlo zdarma těm, kteří ho potřebují. Touto aktivitou chceme též zviditelnit hodnoty mezilidské solidarity a vzájemné nezištné pomoci," dodává aktivista.

Seskupení Food Not Bombs bylo původně založeno v roce 1980 v Bostonu a dnes jej tvoří více než dvě stovky samostatných skupin po celém světě. Každá z těchto skupin připravuje pravidelně teplá veganská nebo vegetariánská jídla, jež rozdává potřebným. Pvní akce skupiny Jídlo místo zbraní v Brně proběhla v květnu roku 2001 jako součást demonstrací proti zbrojařskému veletrhu IDET, který se zde koná každé dva roky. Od Mezinárodního dne vegetariánství v říjnu 2001 rozdávají aktivisté brněnské skupinky jídlo pravidelně každou první sobotu v měsíci a také na akcích pořádaných při různých příležitostech, jako jsou například Den Země, benefiční koncerty či kulturní festivaly. V České republice funguje Jídlo místo zbraní také v Praze a Plzni a iniciativa se v posledních letech rozšířila také na Slovensku, kde v současné době pravidelně rozdávají jídlo skupiny v Bratislavě, Košicích, Nitře, Popradu, Rožňavě a Trnavě.

Všechny skupiny Jídlo místo zbraní se řídí několika pevně danými zásadami. Suroviny k přípravě jídla se snaží získávat zdarma – každý den zůstává nevyužito obrovské množství výrobků a aktivisté JMZ proto žádají od obchodníků potraviny těsně před vypršením spotřební lhůty nebo s poškozeným obalem, vždy však zdravotně nezávadné. Z těchto potravin pak jídlo připravují, nebo je přímo rozdávají. Skupiny také nepoužívají jednorázové obaly, naopak – opakovaně využívají prázdné obaly a kelímky od potravin a ti, kdo si pro jídlo chodí, si nosí vlastní lžíci.

Připravované jídlo nikdy neobsahuje maso a produkty z něj, stejně jako žádné další živočišné produkty - aby se nasytil, nemusí zabíjet zvířata ani je zneužívat ve velkochovech. "K propagaci veganských způsobů stravování nás vedou i ekologické důvody - plocha, která nasytí jednoho člověka živícího se masem, může nasytit až padesát lidí konzumujících čistě rostlinnou stravu," vysvětluje Pavel Alexa. Všichni aktivisté jsou dobrovolníci a seskupení mají neformální charakter. "Do aktivit sítě místních skupin Jídlo místo zbraní se může zapojit každý, kdo se ztotožňuje se zásadami naší činnosti. Zájem projevují lidé nejrůznějšího věku i povolání," dodává Alexa.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz