Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Amnesty žádá ministra Svobodu o kontrolu nad vývozy zbraní z České republiky

12. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Na hlavní problémy Afriky, kterými jsou mimo jiné epidemie AIDS, vysoká zadluženost zemí, válečné konflikty, násilné přesídlování, hladomory, nedostatek pitné vody, exporty zbraní a činnost dětí v armádě, upozorňuje brněnská pobočka mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). Happening v centru Brna společně s několika doprovodnými akcemi měl upozornit na řadu problémů, o kterých česká veřejnost často buď neví vůbec, anebo jen velmi málo. Brněnská skupina AI tak navázala na loňské Dny Afriky, kulturně informační akci zaměřenou na problémy afrických zemí související s porušováním lidských práv, která se setkala s velkým ohlasem veřejnosti.

Problémy Afriky jsou historicky podmíněné – konec koloniální epochy sice africkým zemím přinesl politickou samostatnost, nikoli však ekonomickou. Jedním z jejích projevů je stoupající zadluženost – v současnosti činí dluh subsaharské Afriky zhruba 230 miliard dolarů. Koloniální obchod svým důrazem na plodiny určené na vývoz rozvrátil tradiční zemědělství a chov domácích zvířat, průmyslové zemědělství nyní přispívá k rychlému vyčerpávání půdy a nadměrnému a bezohlednému využívání vodních zdrojů. Společně s úbytkem zdrojů se zvyšuje populace a lidé ve snaze přežít likvidují své životní prostředí. Investoři se zemím Afriky vyhýbají; vzhledem k častým ozbrojeným konfliktům je však kontinent výhodným odbytištěm obchodníků se zbraněmi.

Protože je AI znepokojena současnou praxí vývozu zbraní z České republiky, zveřejnila zároveň otevřený dopis ministrovi zahraničních věcí Cyrilu Svobodovi. Po ministrovi AI požaduje, aby se zasadil o zvýšení dohledu zodpovědných orgánů nad vývozy zbraní z ČR. "Představitelé České republiky se na mezinárodním fóru opakovaně vyjádřili, že se ČR cítí vázána Kodexem EU o vývozu zbraní (EU Code of Conduct for Arms Exports). Přesto jsme v posledních letech zaznamenali případy, které jsou podle nás v rozporu s těmito pravidly," uvádí Amnesty v dopise. Česká republika podle AI vyvezla například v letech 2000-2001 do Zimbabwe, kde dochází ze strany vlády k rozsáhlému porušování lidských práv, mimo jiné velké množství kulometů, samopalů a granátometů. V roce 2001 pak do Jemenu z České republiky putovaly tanky a o rok později desítky tisíc pistolí. Jemen má přitom pověst útočiště přívrženců Al Kajdy a hrozí zde riziko předání zbraní neoprávněným osobám. Česká republika byla za vývozy zbraní do Jemenu v minulosti v zahraničí kritizována.

Ve spolupráci s dalšími nevládními organizacemi připravila Amnesty několik doprovodných akcí. Společně s Multikulturním centrem Praha nabízí dvě přednášky na Fakultě sociálních studií MU – v úterý od 16.00 proběhne beseda s Robertem Stojanovem na téma Environmentální problémy Afriky a lidská práva, ve středu od 14.00 pak debata s Mesfinem Gedlu z Ústavu mezinárodních vztahů na téma Problémy lidských práv v současné Africe. Společnost Člověk v tísni se pak podílí na projekci dokumentárních filmů na FSS MU; v úterý od šesti hodin večer studenti a zájemci z řad veřejnosti uvidí dokumenty Josefína - africký příběh (Keňa) a V zemi bílého muže. V klubu Livingstone pak v úterý od 20.00 budou hrát africké rytmy skupiny Tubabu. Během samotného happeningu na Malinovského náměstí budou rozdávat sociálně slabým lidem potraviny brněnští aktivisté Food Not Bombs – Jídlo místo zbraní.

Den pro Afriku v Brně je součástí mezinárodní akce Dream Out Loud, jejímž cílem je upozornit na největší problémy současné Afriky, jako jsou AIDS, oddlužení, porušování lidských práv, environmentální problémy a jiné. Happeningy se 12. 11. v pravé poledne odehrají kromě Brna také v Londýně, Edmontonu, Ottawě, St. Petersburgu a Paříži. Protest se odehraje také v Mexiku, Chile, Itálii a USA (Buffalo, Cleveland, Pittsburgh, Los Angeles).

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Mailing list rozvojové a humanitární pomoci [RozvojP]
Od září 2001 Econnect spravuje mailing list [RozvojP] určený k výměně informací mezi lidmi, kteří se zajímají o témata rozvojové a humanitární pomoci.

Podrobnější informace o mailing listu
Přihlásit k účasti v [RozvojP] se lze na adrese rozvojova.pomoc@ecn.cz.

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz