Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lukašenko české vízum zřejmě nedostane a hrozí odvetou

14. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Vízum, které potřebuje běloruský prezident pro svou účast na nadcházejícím zasedání Severoatlantické aliance, Česká republika Alexandrovi Lukašenkvo zřejmě nevydá. "Je velmi pravděpodobné, že vízum nevydáme. Ještě nepadlo konečné rozhodnutí, ale směřujeme k tomu," prohlásil ministr zahraničí Cyril Svoboda. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v reakci na váhání české vlády pohrozil, že pokud mu Česká republika nevydá vízum k účasti na pražský summit NATO, přestane Bělorusko střežit své hranice a vpustí do západní Evropy tisíce ilegálních přistěhovalců a rovněž drogy. Lukašenko není zvaným hostem proto, že je představitelem nedemokratického režimu, kritizovaného za hrubé porušování lidských práv.

O tom, zda Česká republika má či nemá udělit víza běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi, respektive prezidentovi Ukrajiny Leonidu Kučmovi, Severoatlantická aliance nevydala žádné jednoznačné stanovisko. České vládě místo toho doporučila, aby situaci neudělením víza neřešila. "Podle Bruselu by byl vhodnější dopis, který by dal Lukašenkovi najevo, aby za dva týdny do Prahy nejezdil," uvedl místopředseda vlády Pavel Rychetský. Lukašenko přitom může do České republiky přicestovat i bez víza, o které může požádat až po příletu na pražském letišti - byť s dalšími komplikacemi.

O vízum kromě prezidenta Lukašenka požádali i další členové delegace Běloruska. Každá z těchto žádostí je českou stranou posuzována zvlášť, nikdo z Bělorusů však zatím vízum nezískal. Ministr Svoboda prohlásil, že současná situace není žádnou sankcí vůči Bělorusku a jiní jeho reprezentanti by podle něj vízum zřejmě dostat mohli; je to podle něj spíše věc symbolická a existují důvody, které "budou zjevné ve chvíli, kdy bude ve věci rozhodnuto".

Jedním z těchto důvodů by mohlo být i nedávné zadržení opozičního vůdce Anatolije Lebeďka, ke kterému mělo dojít pátého listopadu ve chvíli, kdy opoziční předák opouštěl velvyslanectví USA. "Neznámí lidé v černých uniformách provedli banditské přepadení a zadržení předsedy Sjednocené občanské strany Anatolie Lebeďka. Bez prokázání své totožnosti mu násilím odebrali telefon a vstrčili do auta. Velice to připomíná únosy známých běloruských politiků Viktora Gončara a Jurije Zacharenka, ke kterým došlo v Minsku v roce 1999 a slouží jako další důkaz porušování lidských práv a o právním chaosu v Bělorusku," uvádí ve svém prohlášení Politická strana opoziční Sjednocené občanské strany. Podle prohlášení byl Lebeďko později přivezen do budovy KGB, kde byl bez přednesení jakýchkoli obvinění upozorněn na možnost zahájení trestního stíhání proti jeho osobě podle paragrafu 356 Trestního zákona, tedy z trestného činu vlastizrady. Trestní sazba v tomto případě může být vyměřena ve výši od sedmi do patnácti let odnětí svobody. Postoj české vlády proto Lebeďko přivítal. "Tuto reakci považuji za pokus zastavit státní terorismus Běloruska vůči oponentům režimu. Jsem velmi vděčný českým kolegům. To, co se stalo, není jen můj problém," uvedl.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz