Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pod ochranu CITES se nakonec dostali i žraloci a delfíni

19. 11. 2002
Jan Stejskal [EkoList] -


V pátek skončila v chilském Santiagu jednání 12. Konference smluvních stran Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy rostlin a živočichů (CITES). Při rokováních na závěrečném plenárním zasedání delegáti zvrátili své původní rozhodnutí a zpřísnili podmínky obchodu s dvěma druhy žraloků. S delfíny skákavými černomořskými se pak nebude smět obchodovat vůbec.

Pro lov a prodej žraloků obrovského a velikého v mezinárodních vodách si budou muset nyní rybáři shánět povolení. Účastníci konference tak chtějí zabránit dalšímu vážnému snižování stavu populací těchto největších světových ryb. Žraloky máme v myslích spojeny především s představou nelítostných predátorů. V případě žraloků obrovského a velikého to však neplatí. Oba dva při plavbě oceánem doširoka rozevírají čelisti, ovšem pouze proto, aby si nafiltrovali dostatečné množství planktonu. Loveni jsou hlavně kvůli ploutvím, z nichž se vaří v Asii oblíbená polévka.

Přestože při prvním projednávání svého návrhu se Gruzii nepodařilo úplný zákaz lovu černomořské populace delfína skákavého prosadit, při plenárním zasedání už tomu bylo jinak. Přes silný odpor Ruska, největšího exportéra tohoto druhu delfína, delegáti souhlasili s úplným zákazem obchodu. Delfín skákavý je oblíben především mazi majiteli různých definárií a vodních světů - je totiž hravý a rychle se učí.

Na konferenci v Santiagu nakonec převážil přístup, podle něhož je CITES především dohodou o ochraně ohrožených druhů, nikoliv o obchodu s nimi. U mnoha druhů, například u mořských koníků, asijských sladkovodních želv, papoušků či třeba u mahagonu brazilského došlo k podstanému ztížení jejich komerčního využití. Naopak nebyly vyslyšeny návrhy na povolení obchodu s velrybami.

Velké aktivistické organizace tak konferenci vidí jako mimořádně vstřícnou k zájmům ochrany přírody. Světový fond na ochranu přírody (WWF) výsledky jednání jednoznačně přivítal. "Budou přínosem nejen pro volně žijící druhy, ale i pro komunity, jejichž živobytí závisí na udržitelném obchodu," prohlásila Susan Libermanová, vedoucí delegace WWF v Santiagu de Chile.

O tom, že konference byla úspěšná, jsou přesvědčeni i aktivisté Greenpeace. "Většina našich požadavků byla splněna," řekl EkoListu Juraj Rizman, tiskový mluvčí jejich slovenské pobočky. Upozorňuje především na omezení obchodu s mahagonem, ale i na potíže Japonska, které narazilo s požadavkem na povolení obchodu s velrybami. "Jde vlastně o naše historické vítězství," dodává.

Pod ochranou CITES je nyní přibližně 30 000 druhů, přičemž 25 000 z nich představují rostliny. Přesto jsou jednání o rostlinách vždy ve stínu jednání o slonech nebo velrybách. I letos bylo rostlinám věnováno jen pár hodin z víc než desetidenní konference. Jak to bude vypadat příště, uvidíme v roce 2004. To by se měly smluvní strany CITES sejít potřinácté, tentokrát v Thajsku.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Jan Stejskal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz