Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Začalo vysílat první romské internetové rádio

20. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Nové internetové rádio Rota, které je prvním romským rádiem tohoto typu v České republice, zahájilo své vysílání v pondělí 18. listopadu. Vysílání rádia, jehož název – Rota – znamená v češtině "loukoťové kolo", bude z počátku omezené na tři hodiny vysílání třikrát týdně. V pondělí, ve středu a v pátek budou na www.radiorota.cz mít své místo živé vstupy, ostatní vysílání bude zatím ze záznamu. "Vysílat se bude v pondělí česky, ve středu v romštině a v pátek v angličtině. Chceme začít ukazovat romský problém v Čechách, ale i ve světě," doplňuje vedoucí projektu internetového rádia Ivan Veselý.

Během tří let chce redakce dosáhnout nonstop vysílání čtyřiadvacet hodin denně s tím, že hlavním zaměřením stanice má už nyní být zpravodajství o romské problematice. Jako internetové rádio má být Rota světovým médiem. "Budeme přinášet informace v češtině, romštině a angličtině. Myslím, že každý posluchač si přijde na své, až naladí naše internetové stránky a zaposlouchá se do tónů cikánské hudby, která se mu dostane pod kůži," říká šéfredaktorka rádia Iveta Demeterová.

Programové schéma prozatím nabízí například pořad Zajímavosti z romského světa, zprávy, pravidelné komentáře nebo diskusní relaci Romský oheň, který má být jedním ze stěžejních pořadů Roty: své názory zde budou moci vyjádřit nejen romští politici a aktivisté, ale i „obyčejní“ Romové, a to i na témata naprosto neromská. Nejbližší téma pořadu se bude týkat zrušení okresních úřadů a s tím souvisejících osudů romských poradců a asistentů.

V pořadu o astrologii a magii se posluchači dozvědí, co je čeká v budoucnosti. Pořad Zajímavosti z romského světa pak bude „skládačkou“ reportáží, kuriozit, rozhovorů s osobnostmi a novinek z kultury; relace chce přitom nejen přinést zajímavé informace, ale také pobavit. Hlavní myšlenkou dalšího pořadu, pojmenovaného Dámský klub a určeného výhradně ženám, a to především těm romským, je emancipace romských žen a prezentace těch neúspěšnějších ve veřejném životě. Jednou z prvních žen, kterou si redakce pozvala, je televizní moderátorka a zpěvačka Iveta Kováčová.

Kromě řady relací nabízí rádio zdarma ke stažení romské písně ve formátu mp3, které posluchači sotva najdou na jiném serveru. Iniciátoři projektu rádia věří, že hudba bude posluchače lákat nejvíc: jedním posluchačsky nejzajímavějších pořadů bude patrně Romská hitparáda. O sedmi představených písních budou rozhodovat hlasy posluchačů – ti mohou se špetkou štěstí získat CD s romskou hudbou.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Tipy Econnectu pro oblast ŽP:
EkoLink: Katalog odkazů o životním prostředí (součást katalogu Kormidlo.cz)
Zelená seznamka s ekologickými organizacemi na
KOMU? KAM? PROČ?: Adresář NNO působících v oblasti životního prostředí
Zelený kruh: Servisní organizace pro NNO působící v ŽP a jejich Platformu.
Ekolist - deník o životním prostředí
EnviWeb - Server o životním prostředí
EcoMonitor: Databáze článků o ŽP
Hra o Zemi: Chcete něco udělat pro ŽP a nevíte jak? Víte, jaká je vaše Ekologická stopa?

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz