Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Uživatelé internetu v Číně riskují věznění, mučení i popravu

27. 11. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


S výzvou, aby čínská vláda vydala všechny lidi zadržované či uvězněné za to, že používali internet k získávání informací či nenásilnému vyjadřování svých názorů, se dnes na čínské úřady obrátila mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI). "Všichni, kdo byli zadrženi čistě za mírumilovné publikování svých názorů či dalších informací na internetu nebo za navštěvování některých webových stránek, jsou vězni svědomí. Měli by být okamžitě a bezpodmínečně propuštěni," zní stanovisko AI.

Ve své dnes publikované zprávě "Čínská lidová republika: Státní kontrola internetu v Číně" (People’s Republic of China: State Control of the Internet in China) uvádí AI případy nejméně třiatřiceti lidí, kteří byli zadrženi nebo uvězněni za přečiny spojené s používáním internetu: od politických aktivistů, přes spisovatele až po členy neoficiálních organizací, například vládou potíraného duchovního hnutí Falun Gong.

Bývalý policista Li Dawei byl odsouzen k jednomu z nejdelších trestů: má strávit jedenáct let ve vězení za to, že stahoval články ze zahraničních prodemokratických čínských stránek. vězeň svědomí Huang Qi se synem (foto AI) Veškerá jeho odvolání byla zamítnuta. Amnesty také upozorňuje na případ počítačového inženýra, který vytvořil první čínskou stránku zaměřenou na lidská práva v Číně: Huang Qi a jeho žena Zeng Li byli zadrženi 3. června 2000, na jedenácté výročí prodemokratických protestů na náměstí Tiananmen. Zeng Li byla po několika dnech propuštěna, Huang Qi byl v lednu loňského ruku obviněn z "rozvratné činnosti". O několik měsíců později, v srpnu 2001, byl souzen, ale soud nevynesl žádný verdikt. Huang Qi je tak už dva a půl roku zadržován. Amnesty upozorňuje, že dva ze zadržených za přečiny spojené s internetem v cele zemřeli, pravděpodobně následkem mučení nebo špatného zacházení ze strany policistů – oba zemřelí byli členy hnutí Falun Gong, které čínská vláda v červenci roku 1999 zakázala jako "bludařské".

Souběžně s tím, jak se v Číně rozšiřuje internetový průmysl, se vláda snaží zpřísňovat kontrolu nad on-line dostupnými informacemi. Podle zprávy AI taková kontrola zahrnuje i filtrování nebo úplné blokování některých zahraničních stránek, ustavení zvláštní "internetové policie", blokování vyhledávačů a rušení takových stránek, které obsahují informace o korupci nebo kritické články o vládě. Koncem srpna tak například Čína na určitou dobu zablokovala přístup na vyhledávač Google – uživatelé byli přesměrováni na lokální čínské vyhledávače. V těchto týdnech Peking podle AI opět mění taktiku: zpřístupňují se některé dříve zablokované webové stránky, ovšem pouze do té míry, aby uživatelé nemohli otevírat dokumenty vztahující se k Číně. Ministr státní bezpečnosti také údajně nechal nainstalovat internetovým poskytovatelům stopovací zařízení, aby tak bylo možné monitorovat individuální e-mailové účty. Všechny internetové kavárny se musí registrovat a informovat policii o svých zákaznících.

Podle Amnesty jsou uživatelé internetu stále více svazováni pevnou sítí pravidel omezujících jejich základní lidská práva. "Každý, kdo používá internet, se tak potenciálně vystavuje riziku svévolného zadržení a uvěznění," upozorňuje AI. V extrémních případech mohou být lidé, kteří na internetu zveřejnili informaci považovanou za "státní tajemství", odsouzeni k trestu smrti. Amnesty proto vyzývá čínskou vládu, aby přehodnotila některé předpisy a další nařízení, která omezují svobodu projevu, a aby je uvedla do souladu s mezinárodními standardy. Stejně tak se AI zajímá o zahraniční koncerny, které do Číny dovážejí technologie, které vládě následně umožňují internetovou cenzuru. "S tím, jak roste role Číny jako ekonomického a obchodního partnera, připadá nadnárodním společnostem mimořádná zodpovědnost za to, aby jejich technologie nebyly zneužívány k porušování základních lidských práv," upozorňuje Amnesty.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Přečtěte si Tiskové zprávy NNO
Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz