Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Běloruská vláda zakázala výlet tamních školáků do České republiky

29. 11. 2002 - PRAHA [Econnect]

Plánovaný prázdninový pobyt skupiny běloruských školáků v České republice neproběhne: běloruská vláda jejich odjezd zakázala. Do České republiky pozvala děti humanitární organizace Společnost přátel národů Východu, na jejíž náklady mělo v rámci výměnného pobytu přijet dvaačtyřicet dětí z chudých rodin v Mogilevské oblasti na východě Běloruska. Děti měly strávit dva týdny - od 8. do 26. prosince - prázdniny na horách, pozváni byli i tři učitelé. O zákazu informoval český zastupitelský úřad v Bělorusku.

Podle informací českého zastupitelského úřadu místní úřady v Mogilevu prohlásily, že výlet byl zrušen, protože prý "příliš zasahuje do učebního programu školáků". Oznámení přišlo až ve středu, již v době příprav cesty dětí do České republiky. Šéf regionální správy v Mogilevu Nikolaj Strelcov zákaz vysvětlil tím, že nová směrnice ministerstva školství zakazuje pouštět školáky do zahraničí, jestliže tím přijdou o více než deset dní školní výuky. "Když však děti jedou na výměnný pobyt, doprovázejí je většinou učitelé, kteří pokračují ve výuce," oponuje Gennadij Gruševoj, předseda běloruské humanitární organizace Pro děti Černobylu.

Rozhodnutí běloruských úřadů podle Strelcova souvisí se špatnou úrovní výuky v Bělorusku, nikoli s politikou. Na druhé straně však nepopiratelně doško k výraznému zhoršení vztahů mezi Minskem a Prahou poté, co české úřady odmítly dát běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi vízum potřebné k návštěvě pražského summitu NATO. Lukašenko byl následně označen za nežádoucí osobu ve čtrnácti zemích Evropské unie (kromě Portugalska) a ve Spojených státech - kvůli porušování lidských práv v Bělorusku. Krátce před konáním summitu - 30. října - bylo v Brestu a Vitebsku zadrženo několik účastníků vzpomínkových akcí na oběti politického násilí, na začátku října pak horní komora Lukašenkova parlamentu nový zákon o náboženstvích, který značně zvýhodňujě ruskou pravoslavnou církev a omezuje působení menších náboženství a náboženských skupin. Terčem kritiky je také absence práva na svobodné vyjadřování, konkrétně například nedávné odsouzení novináře za urážku prezidenta: 16. září tohoto roku byl oblastním soudem v Minsku za urážku Alexandra Lukašenka odsouzen ke dvěma letům „omezení svobody“ v pracovním táboře šéfredaktor nezávislých novin „Raboči“ Viktar Ivaškievič. Urážky se měl dopustit publikací několika článků před loňskými prezidentskými volbami. Proces, který byl neveřejný, označil Ivaškievič za zcela politicky motivovaný.

Občanské sdružení přátel národů Východu, které nyní zakázaný výlet běloruských školáků ziniciovalo, se zaměřuje především na propagaci kultury, humanitární aktivity a rozšiřování znalostí jazyků, zejména ruštiny ve spolupráci s Českou asociací rusistů. V současné době je kolem deseti tisíc členů Společnosti organizováno v základních článcích a klubech v místech, obcích a městech České republiky. V roce 1992 se stala Společnost spoluzakladatelkou Nadace Zvony Černobylu s cílem pomáhat obětem černobylské jaderné havárie, zejména pak dětem - pořádáním ozdravných pobytů a zásilkami vitaminů, léků a ekologicky čistých potravin do postižených oblastí. Časopis Společnosti přátel národů východu vychází nepravidelně, v počtu 8 - 10 čísel v roce; jde o bulletin určený členům, zájemcům, partnerům doma i v zahraničí. Společnost dle svého kréda usiluje o "vzájemně prospěšné kontakty v různých oblastech kulturního a společenského života mezi občany České republiky a občany Slovenské republiky, Ruska, Ukrajiny, Běloruska, pobaltských a zakavkazských států i dalších zemí. ... Svou činností chce přispět k vzájemnému poznávání, porozumění a spolupráci v rámci snah o humanizaci světa, evropskou a celosvětovou integraci."


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

29. 11. 2002

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz