Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Participativní demokracie v praxi

2. 12. 2002
Pavel Hlavatý [Econnect] -


26. listopadu proběhl v klubu Mat na Karlově náměstí půldenní workshop nazvaný „Možnosti revitalizací městských částí za účasti institucí a občanů“. Slibný titul rozváděl ještě slibnější podtitul „Význam participativní demokracie pro přistupování do Evropské unie - spolupráce veřejné, komerční a občanské sféry“.

V první části akce proběhlo několik prezentací velmi pozoruhodných projektů a iniciativ. Nejprve Ivo Slavík představil občanské sdružení Dvojka sobě, které se zabývá revitalizací veřejných prostor Prahy 2, a široké spektrum jeho aktivit. Robert Sedlák stručně popsal program Nadace Partnerství nazvaný Partnerství pro veřejná prostranství i s konkrétními příklady realizací. Steve Davies, Vice President Project for Public Spaces, Inc., New York z USA v obsáhlém – a tlumočeném – příspěvku „Možnosti zapojování obyvatel do plánování a realizace oživování míst“ prezentoval zkušenosti z revitalizace veřejných prostranství občanskými aktivitami a iniciativami ve Spojených státech (s bohatou obrazovou dokumentací).

Předsedkyně Agentury Gaia Marie Haisová se pak ve svém razantně a hutně formulovaném vystoupení nazvaném „Občan, aktivní činitel občanského veřejného prostoru“ věnovala konkrétním problémům působeným mnoha různými orgány a institucemi. MUDr. Ivana Stará z Fakultní nemocnice Motol ve svém příspěvku „Možnosti spolupráce neziskového sektoru se státním zdravotnickým zařízením“ (o projektech Zdravá nemocnice a Dobrovolníci v nemocnici) předvedla jedinečnou ukázku systémového myšlení a současně neméně zajímavý příklad strategického postupu humanizace mamutí instituce.

Dvojici studentských aktivit představily Olga Bláhová-Škochová (Spolek Richelieu, který vznikl na podporu projektů studentů mimo rámec školy) a Tereza Synková (Oživování podchodu v Letňanech). Celý dopolední blok moderoval a průběžně komentoval („v rámci Prahy i celé ČR výrazně chybí polycentrismus“, „občanská společnost v centralizované zemi je v podstatě disent“) sociální ekolog Bohuslav Blažek.

Ten rovněž animoval sehrávku, která se uskutečnila po krátké přestávce ve druhé části workshopu. Ta se týkala na jedné straně potenciálů a na druhé straně případných problémů spojených se zamýšlenou revitalizací pražské čtvrti Kateřinky. Participativní způsob práce přinesl velmi bohatý materiál, který byl dílem diskutován a systematizován samotnými přítomnými a dílem bude ještě zpracován animátorem, který získané výsledky rozešle účastníkům.

Akci pořádala občanská sdružení Agentura Gaia a Dvojka sobě.
Pavel Hlavatý

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Pavel Hlavatý

Nezávislý novinář věnující se kultuře, občanské společnosti, venkovu, ekologii a spiritualitě

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz