Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Při výběru dárků mohou pomoci ekoznačky

4. 12. 2002
Radek Svítil, Martin Mach [EkoList] -


Ekoznačka je symbol, který informuje zákazníka o tom, že výrobek je šetrnější k životnímu prostředí než jiné obdobné výrobky. Není ale značka jako značka. V našich obchodech se můžeme u celé řady výrobků setkat s takovými symboly, značkami a nápisy, které jsou někdy pravdivé, někdy jde o polopravdy či zavádějící tvrzení a někdy jde o čirou lež.

Ekologicky šetrný výrobek

Státem garantované ekoznačky jsou v České republice v současné době pouze dvě. První z nich je Ekologicky šetrný výrobek, tou druhou je BIO Produkt ekologického zemědělství.

Logo ekologicky šetrného výrobku Ochranná známka Ekologicky šetrný výrobek je udělována Agenturou pro ekologicky šetrné výrobky spadající pod Český ekologický ústav. Směrnice pro jednotlivé druhy výrobků připravuje Agentura pro ekologicky šetrný výrobek ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. Firma, která má zájem na tom, aby její produkty nesly tuto značku, je musí nechat přezkoušet státem akreditovanou zkušebnou, která potvrdí, že výrobek splňuje požadavky konkrétní směrnice.

K listopadu letošního roku bylo touto značkou označeno 270 různých výrobků od 55 firem. Udělování ekoznačky Ekologicky šetrný výrobek je oproti jiným transparentní proces: o podobě směrnic rozhoduje Rada pro ekologicky šetrné výrobky, ve které jsou zastoupeni reprezentanti různých zájmových skupin, a ekoznačka se přiděluje na základě splnění těchto kritérií. Směrnice jsou každé dva roky aktualizovány, takže je zde možnost jejich postupného zpřísňování. Směrnice jsou dostupné na www.ceu.cz.

BIO Produkt ekologického zemědělství

Logo bio potravin Biopotraviny budou jistě vhodným doplňkem k vánoční tabuli, poznáte je podle loga BIO Produkt ekologického zemědělství. Výrobky takto označené pocházejí z hospodářství, které splňuje poměrně přísné podmínky Metodického pokynu pro ekologické zemědělství. Splnění kritérií pro její udělení garantuje certifikační výbor jmenovaný Ministerstvem zemědělství. Seznam ekozemědělců a jejich produktů je k dispozici na www.kez.cz. Seznam prodejen naleznete na serveru Svazu ekologických zemědělců www.probio.cz.

Energetické štítky

Chcete-li někoho ze svých blízkých podarovat darem v podobě lednice či jiné bílé techniky, myslete na to, že mu můžete správným výběrem významně ušetřit náklady za energii na její provoz. Při výběru vám pomůže energetický štítek.

Zavedení povinného štítkování vybraných spotřebičů dává spotřebiteli rámcovou představu o provozní náročnosti, a tedy i celkových nákladech během celého předpokládaného "života" daného spotřebiče. Energetický štítek má především nést údaj o spotřebě elektřiny za jednotku provozu, například 24 hodin pro chladničky a mrazničky, nebo na jeden prací cyklus u pračky. Pomocí tohoto čísla si pak můžeme snadno vypočítat provozní náklady daného spotřebiče v průběhu příštích let anebo alespoň spotřebič rychle porovnat s jeho konkurenty. Na internetové stránce www.uspornespotrebice.cz si lze podle energetického štítku a dalších kritérií, jako je cena či rozměry, vybrat bílou techniku.

Hračky

Vánoce jsou především velkým dnem pro naše nejmenší, hračky, které pod stromečkem na Štědrý večer naleznou, jim jistě udělají ohromnou radost. "Ježíšek" by si však měl dát při výběru dárku pozor, z čeho je hračka vyrobena a jestli náhodou není zdraví škodlivá. Ideální jsou hračky ze dřeva bez povrchové úpravy, přestože časem zešednou, máme jistotu, že použitá povrchová úprava není zdraví škodlivá. Neznamená to však, že dřevěné hračky lakované nebo s jinou povrchovou úpravou jsou automaticky škodlivé!

Největší pozornost bychom měli věnovat hračkám a předmětům pro děti (dudlíky apod.) z plastů. Běžně jsou u nás k dostání hračky z měkčeného PVC, které obsahují toxická změkčovadla - ftaláty. Hračky z měkčeného PVC jsou na obalu značeny trojúhelníčkem s číslem 3 a písmenem PVC a jsou-li tyto hračky určeny pro děti do tří let, musí být opatřeny varovným nápisem, že obsahují ftaláty - změkčovadla. Hračky z měkčeného PVC pro děti nad tři roky žádný text mít nemusí.

Vánoce a zvířata

O Vánocích patří mezi vděčné dárky kosmetika, tatínek dostane pěnu na holení, maminka parfém a děti dětský pudr. Jenže za některými kosmetickými výrobky je skryto utrpení pokusných zvířat a některé se naopak pyšní logem králíčka v trojúhelníku, symbolizujícího, že výrobek nebyl testován na zvířatech. Seznamy firem, které neprovádějí pokusy na zvířatech, můžete nalézt například na serveru www.svobodazvirat.cz nebo www.spolecnostprozvirata.cz.

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde. Úplnou verzi tohoto článku najdete zde

Radek Svítil, Martin Mach

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz