Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Některé parfémy jsou nebezpečné

16. 12. 2002
Petra Kolínská [Econnect] -


Dietylftalát běžně užívaný v parfémech a vlasových kosmetických přípravcích může poškodit DNA ve spermiích u dospělých mužů, a to i v dávkách, kterým jsme denně vystaveni. Tyto závěry přinesla studie, která byla minulý týden zveřejněna na webových stránkách časopisu Environmental Health Perspectives a která byla realizována Dr. Susan Dutyovou a Dr. Russem Hauserem a dalšími z Harvardské univerzity.

Na výsledky výzkumu upozornilo na svých internetových stránkách sdružení Arnika . Z výzkumu prováděném na vzorku 186 dospělých mužů vyplývá, že existuje určitá souvislost mezi poškozením DNA spermií a působením dietylftalátu v dávkách, jimž jsou muži dnes běžně vystaveni. Nedávné testy prokázaly, že DEP je přítomen v 71% sledovaných parfémů, laků na vlasy a deodorantů ve Spojených státech.

Další Studii "Pretty Nasty - Phthalates in European Cosmtic Products" zadaná organizací Women´s Environmental Network ve Velké Británii a Švédskou společností pro ochranu přírody ve spolupráci s mezinárodní organizací Health Care Without Harm testovala přítomnost ftalátů ve 34 výrobcích předních kosmetických firem prodávaných ve Švédsku a Velké Británii, které jsou ale dostupné i v českých obchdodech. Parfémy, deodoranty, vlasová tužidla, gely na vlasy a laky na vlasy prošly testem, zda obsahují jeden a více z 6 sledovaných ftalátů. Ftaláty byly nalezeny v 27 ze 34 testovaných výrobků (79%) a více než polovina vzorků (53%) obsahovala dva a více ftalátů.

Co jsou ftaláty

Ftaláty se řadí mezi skupinu chemických sloučenin, které jsou často užívány jako změkčovadla při výrobě PVC. V kosmetickém průmyslu slouží k zvýraznění vůně, jako rozpouštědla nebo k denaturalizaci alkoholu. Ftaláty se do kosmetických výrobků také mohou dostat z měkčeného PVC obalu, v jehož struktuře nejsou chemicky vázány.

O regulačních opatření týkajících se ftalátů se již delší dobu vede polemika. Nedávné testy prokázaly přítomnost ftalátů ve většině kosmetických výrobků světových značek a Evropská unie souhlasila se zákazem jiných dvou ftalátů v kosmetice, neboť tyto chemikálie jsou považovány za toxické a ovlivňují mužskou schopnost reprodukce.

Ftálaty jsou obsaženy také ve zdravotnickém materiálu

Z výsledků pětiletého výzkumu MUDr. Kamila Ševely z brněnské nemocnice U sv. Anny vyplývá, že ftaláty, které poškozují důležité systémy lidského organizmu, se vylučují ze zdravotnických materiálů do těl pacientů. Ftaláty podle lékářů způsobují řadu vážných zdravotních problémů - od toxického poškození ledvin a jater až k úbytku mužských spermií a poškození plodů nenarozených dětí. Mohou také vyvolat rakovinu a arterosklerotické změny.

"Ač jsem tyto výsledky publikoval již v roce 1997, stát ani výrobci na ně dostatečně nereagovali změnou výrobních technologií či zvýšením státní kontroly. Proto se i dnes, přes mnohá zdravotní rizika (dokázaná dlouholetým výzkumem), stále používají v českých nemocnicích výrobky z PVC měkčeného ftaláty", říká vedoucí výzkumného úkolu MUDr. Ševela. Podle Lenky Maškové ze sdružení ARNIKA přitom alternativy na českém trhu již existují - některé firmy, jako např. B.Braun a Fresenius, se na bezpečnější alternativy z jiných plastů již zaměřily.

Sdružení Arnika v rámci kampaně Zdravotnictví bez PVC pořádala na konci listopadu seminář, jehož cílem bylo seznámit účastníky s problematikou PVC (měkčeného ftaláty) ve zdravotnictví, nastínit vliv na zdraví lidí nejen při používání v nemocnicích, ale i při likvidaci nemocničního odpadu, a přiblížit současné i budoucí trendy v Evropě.

Petra Kolínská

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Petra Kolínská

šéfredaktorka zpravodajství ECN

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz