Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Byl propuštěn vězeň svědomí, adoptovaný brněnskou skupinou Amnesty International

27. 12. 2002
Jana Sobotková [Econnect] -


Čínský vězeň svědomí, disident Xu Wenli adoptovaný brněnskou skupinou mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International (AI), byl v úterý 24. prosince propuštěn. Následně opustil Čínu a odjel do Spojených států, aby se tam setkal s manželkou a dcerou. Disidentovi skupina posílá dopis, ve kterém aktivisté vyjadřují radost nad jeho propuštěním.

Xu Wenli byl 21. prosince 1998 odsouzen ke třinácti letům vězení na základě obvinění z organizování a plánování "podvracení státní moci". AI jeho propuštění, které je s největší pravděpodobností výsledkem mezinárodního tlaku veřejnosti a lidskoprávních organizací, vítá – disident byl zadržen pouze za nenásilné uplatnění svého práva na svobodu projevu a sdružování. Z uplynulých jedenadvaceti let strávil Xu Wenli více než šestnáct ve vězení.

Na případ čínského disidenta dlouhodobě poukazovala řada organizací obhajující lidská práva. V rámci Amnesty International tohoto vězně svědomí adoptovalo deset skupin AI z celého světa – mimo Brno šlo o skupiny v Belgii, Francii, Německu, Japonsku, Sierra Leone, Švédsku, Velké Británii a dvě skupiny v Kanadě. Brněnští aktivisté, kteří se případu začali věnovat v listopadu roku 2000, ziniciovali mimo jiné odeslání otevřeného dopisu čínským představitelům, k němuž se připojilo zhruba dva tisíce signatářů, mezi nimi například Tomáš Halík, Karel Schwarzenberg, Ivan Havel nebo Svatopluk Karásek. Tento dopis, jehož cílem bylo posílit mezinárodní tlak na čínské úřady, byl odeslán v červnu loňského roku. "V rámci kampaně jsme vydali i leták obsahující jak informace o případu tohoto vězně svědomí, tak návod, jak se zapojit do kampaně za jeho propuštění. Kromě toho jsme se snažili maximálně zapojit veřejnost – distribuovali jsme také pohlednice s portrétem Xu Wenliho a předtištěným textem a adresou, a tak každý mohl snadným způsobem vyjádřit svůj nesouhlas s postupem čínských úřadů," vysvětluje aktivista brněnské skupiny AI Ľubomír Majerčík.

Xu Wenli byl podle AI odsouzen po nespravedlivém soudu, aniž sám použil nebo obhajoval násilí. "Z těchto důvodů jsme během kampaně požadovali jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění. Odsouzení a věznění bylo v rozporu s články 2, 19 a 20 Všeobecné deklarace lidských práv, s články 19 a 22 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a s články 34 a 41 ústavy Čínské lidové republiky, která každému čínskému občanovi zaručuje svobodu slova, tisku, shromažďování, sdružování a účasti na demonstracích a také právo vyjádřit se k činnosti jakéhokoliv státního orgánu či jednotlivých politiků," upozorňuje Majerčík.

I po propuštění čínského disidenta bude činnost brněnské skupiny AI, která je založena na propagaci a ochranně hodnot obsažených ve Všeobecné deklaraci lidských práv, pokračovat. Aktivisté budou nadále usilovat o dosažení následujících cílů - propuštění vězňů svědomí (lidí vězněných pro své přesvědčení, pohlaví, barvu pleti, etnický původ, jazyk či náboženství, kteří nevyzývali k násilí ani ho sami neužívali), zajištění spravedlivého a rychlého soudního projednání případů všech politických vězňů, zrušení trestu smrti, odstranění mučení a dalšího krutého nelidského a ponižujícího zacházení se všemi vězni bez rozdílu a odstranění mimosoudních poprav a takzvaných "zmizení".

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz