Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Šumperští mohou navštívit ojedinělou přehlídku dokumentů o Čečensku

6. 1. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Přehlídku dokumentárních filmů věnovaných problematice současného Čečenska budou moci v pátek 10. ledna navštívit obyvatelé a návštěvnící Šumperka. V šumperském domě kultury D123 se veřejnost bude moci seznámit se sedmi dokumenty v ojedinělém pásmu: filmy poskytnuté společností Člověk v tísni v běžné distribuci nejsou. „Zaměření na Čečensko jsme zvolili z několika důvodů. Válka v Čečensku je válkou, která reálně probíhá, ale o které Západ raději mlčí či hovoří polohlasem. Cílem celé přehlídky je především nabídnout divákovi alternativní informace, než které získává z běžných médií,“ uvedl koordinátor přehlídky Michal Babík.

Přehlídku, jejíž první projekce odstartuje v 16.30 a poslední v půl deváté večer, zahájí dokument Petry procházkové a Jaromíra Štětiny Odvrácená strana světa: na sklonku roku 2000 se podařilo novináři Jaromíru Štětinovi proniknout společně se třemi zahraničními kolegy přes linie ruské armády do obklíčeného Grozného a natočit zde přes 20 hodin unikátního obrazového svědectví. „Film nás zavede do hlavního města Čečenska ve chvílích, kdy pět tisíc obránců města vzdorovalo již po několik týdnů pozemním útokům ruské armády a nabídne nám exkluzívní rozhovory s představiteli obou válčících stran: se zástupcem generálního štábu ruské armády generálem Valerijem Manilovem, s čečenskými polními veliteli Šamilem Basajevem, Ruslanem Gilajevem, prezidentem Aslanem Maschadovem či s velitelem obrany města generálem Aslanbekem Ismailovem, s nímž autoři filmu pobývali několik dní přímo v generálním štábu obrany města,“ láká diváky Michal Babík. Řadu záběrů filmu natočil Jaromír Štětina v předních liniích fronty a v zákopech, svou hlavní pozornost však věnoval lidem postiženým nejvíce válkou - prostým obyvatelům Grozného, kteří v té době žili již třetí měsíc ve sklepích bez vody, topení a elektřiny.

V pět hodin pak pásmo bude pokračovat snímkem Nina Kirtadzeho Čečenská ukolébavka, reflektující čečenskou válku z pohledu pěti válečných korespondentů: Robert Parsons, Stanley Green, Sofie Shihab, Andrej Babický a Petra Procházková líčí své osobní prožitky a profesionální zkušenosti z války, která Západ nezajímá. V 18:00 přijde na řadu dokument Tatiany Furmanové Děti války o setkání čečenské uprchlice s ruskou režisérkou: Dvacetiletá Ayna uprchla s dítětem z Grozného, druhé dítě čeká. Vzápětí bude uveden snímek Sergeje Bosenka s názvem August o událostech v Grozném ze srpna 1996.

Následovat bude v 19:15 dokument Babického válka režiséra Paula Yuleho o nezávislém ruském novináři Andreji Babickém, který byl za své zpravodajství uvězněn ruskou válečnou stranou. Reportér Rádia Svobodná Evropa zmizel na konci prosince 2000 - několik měsíců byl jedním z mála zahraničních novinářů, kteří přinášeli čerstvé zprávy přímo z dějiště války k nelibosti ruských oficiálních míst a armády, která si nepřála, aby se někdo zvenčí dověděl o bombardování Čečenska a hrubém porušování válečného práva. „Film obsahuje unikátní záběry z války, které Babickij natočil za podpory skupiny svých přátel, mezi jinými i českých novinářů Petry Procházkové a Jaromíra Štětiny, kteří mu pomohli podávat pravdivé svědectví o válce v Čečensku,“ upozorňuje Michal Babík.

Na půl devátou jsou pak pro diváky připraveny poslední dva dokumenty – Et cetera... Andreje Osipova a Čečenský sen Petra Jančárka o humanitární pomoci v Čečensku. „Přestože výsadním místem pro uvádění dokumentárních filmů zůstává v současné době televizní obrazovka, věříme, že aktuální tématika i formální hodnota uváděných filmů přiláká na přehlídku co nejvíce zájemců,“ dodává za organizátory Michal Babík.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz