Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podle kanceláře ombudsmana mají cizinci v záchytných centrech příliš přísný režim

10. 1. 2003
[Radio Praha] -


Zadržení cizinci žijí v pěti českých záchytných zařízeních ministerstva vnitra v příliš přísných podmínkách, které mohou dokonce připomínat vězeňský režim. Po kontrolách center k tomu dospěli pracovníci kanceláře veřejného ochránce práv. "Vyzvali jsme proto cizineckou policii i odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, aby se problémy zabývali," řekla zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

Do záchytných zařízení jsou umísťováni především běženci zadržení na hranicích a cizinci neoprávněně pobývající v ČR."Kvůli jazykové bariéře jsou špatně informováni o svých právech. Pokud by je znali, mnozí by ani nemuseli být umístěni v těchto zařízeních," uvedla Šabatová. Cizinci jsou podle ní také sledováni kamerami na pokojích, nemají volný přístup na záchod, někde musí nosit stejnokroje, na čerstvý vzduch mohou jen hodinu denně a muslimové dostávají vepřové maso, i když je odmítají.

Mezi další výtky patří to, že cizinci mají nárok jen na třicetiminutovou návštěvu dvou osob jednou za tři týdny. Životními podmínkami cizinců v záchytných střediscích se kancelář ombudsmana začala zabývat poté, co část z nich držela loni v květnu protestní hladovku v centru v Balkové na Plzeňsku. Celkem je nyní v záchytných centrech umístěno až 700 cizinců.

Cizinecká policie bude v půli ledna s Annou Šabatovou jednat. Některé připomínky je třeba akceptovat; cizinecká policie o nich ví a je připravena je řešit, řekla ČTK její mluvčí Klára Krejčí. Nyní připravuje pro jednání podklady. Řadu z připomínek by cizinecká policie již vyřešila, kdyby měla dostatek peněz, podotkla Krejčí. Jako konkrétní příklady uvedla rozšíření vycházkových prostor zařízení v Balkové na Plzeňsku a Poštorné v Břeclavi.

Cizinecká policie podle své mluvčí nicméně již loni přijala řadu opatření. Třeba středisko v Bělé-Jezové na Mladoboleslavsku s kapacitou 55 lidí bylo vyčleněno rodinám s dětmi. Cizinci tam mohou nosit vlastní oblečení, děti mohou navštěvovat školu a školku, dodala Krejčí. Ve Velkých Přílepech bylo zase zřízeno samostatné patro určené pro ženy.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Přečtěte si Tiskové zprávy NNO
Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz