Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Náplň festivalu Jeden svět 2003 můžete ovlivnit i vy

10. 1. 2003
[Člověk v tísni] -


Počínaje 13. lednem 2003 budou každé pondělí od 19.00 hod. v Rock Cafe na Národní třídě v předpremiéře uváděny filmy, které jsou součástí nabídky pro chystaný pátý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Účastníci předpremiérových promítaní mají možnost zapojit se v následné diskusi s organizátory ze společnosti Člověk v tísni do výběru filmů a dalšího směřování festivalu. Filmy jsou uváděny pouze v angličtině nebo s anglickými titulky. Vstupné činí 40,- Kč.

Festival Jeden světProgram 13.1.

Seeing Is Believing: Handicams, Human Rights and The News / Canada, 2002, 58 min
Joey Lozano dokumentuje porušování lidských práv na Filipínách a svojí přiruční kameru nedá nikdy z ruky. Brání jeho kamera nasilí nebo naopak ohrožuje životy? Od uvedení na trh v roce 1985 se prodalo více než milion takovýchto kamer a využívají se daleko více než jen k natáčení svateb a rodinných dovolených.

The Idle Ones (Joutilaat) / Finsko, 2001, 82 min
Severovýchodní Finsko, konec Evropy. Lötköho, Hapu a Bodiho čeká stejná kariera jako mnoho dalších mladých Finů: ze školy rovnou do fronty nezaměstnaných. Film je sleduje 18 měsíců, které tráví rybolovem, jízdou po městě a schůzkami s matkami a přítelkyněmi (začátek promítání ve 20:15).

V současné době intenzívně probíhá výběr dokumentů na další, v pořadí již pátý ročník festivalu Jeden svět. Pořadatelé obdrželi více než osm set přihlášených dokumentů, do programu však mohou zařadit jen každý desátý film. "Jistě tušíte, jak velmi je tento výběr nesnadný. Občas mezi sebou vedeme vášnivé debaty o tom, který film ještě zařadit, abychom měli prostor i pro uvedení dalších. Rozhodli jsme se proto nabídnout zájemcům možnost vstoupit do této debaty a alespoň částečně se na ní podílet," komentoval postup Igor Blaževič

Pro první setkání byly vybrány dva odlišné dokumenty, které považují organizátoři za velice dobré. Jeden pro svůj aktivismus a lidskopravní obsah patří k těm, bez kterých se Jeden svět neobejde. Ten druhý je zase filmařská, režijní a kameramanská lahůdka, která už zabodovala na mnoha festivalech. Diváci by po shlédnutí měli diskutovat o kritériích výběru a o tom, jak hledat jemnou rovnováhu mezi dobrou "filmařinou" a důležitymi svědectvími ze současného světa. Člověk v tísni zároveň hledá dobrovolníky, kteří se chtějí přímo podílet na organizaci festivalu Jeden svět. Podrobné informace získají zájemci během večera v Rock Cafe.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Jeden svět
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz