Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Připravuje se útok na Irák. "Nikoliv naším jménem," zní vzkaz vládě

15. 1. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


O tom, zda se Česká republika zapojí do chystaného vojenského úderu proti Iráku, by měli zákonodárci rozhodnout ve čtvrtek; podle dosavadních jednání zatím vše nasvědčuje tomu, že s účastí země v protiiráckém tažení vysloví souhlas. „Nikoliv našim jménem,“ odmítá tuto možnost nově vzniklá stejnojmenná iniciativa. Nechala se inspirovat výzvou Not In Our Name: ta apeluje na americkou vládu, aby útok na Irák důkladně zvážila.

„Ačkoliv doposud nebyl prezentován jediný konkrétní důkaz o tom, že by Irák i nadále vyráběl zbraně hromadného ničení či dokonce stál ve spojení s organizací Al-Kajida, připravují Spojené státy americké a Velká Británie válku proti této zemi. Na útoku, při kterém budou zabíjeni civilní obyvatelé a ničena již tak silně zdevastovaná země, se mají větší či menší měrou podílet i jiné státy NATO včetně České republiky,“ uvádějí iniciátoři výzvy, sociologové Jan Keller a Petr Schnur.

Petice vyzývá vládu České republiky, aby neprodleně stáhla českou protichemickou jednotku z Kuvajtu a odmítla jakoukoliv českou účast či politickou podporu eventuálnímu americko-britskému útoku na Irák. „Od znovuobnovení naší státnosti v roce 1918, a tedy ani v dobách našeho členství ve Varšavské smlouvě, se český voják nepodílel na agresi proti cizí zemi,“ připomíná text petice. „Nést spoluzodpovědnost za eventuální smrt a utrpení milionů nevinných lidí v Iráku a případně v dalších zemích nemůže být v zájmu svobodného, demokratického a suverénního Česka a jeho občanů,“ apeluje.

Signatáři rezoluce se připojují k podobným iniciativám, které se objevily jak u nás, tak v zahraničí; jednou z nejvýraznějších je rozsáhlá americko-francouzská iniciativa proti válce, probíhající pod heslem „Not in our name / Pas en notre nom“. Kampaň svým podpisem do konce roku 2002 podpořilo v USA více než 300 000 a ve Francii prvních 1 300 intelektuálů, umělců, vědců i řadových občanů; česká iniciativa „Nikoliv naším jménem“ je zároveň vyjádřením solidarity s touto kampaní. „Vyslovujeme hluboký respekt spolu s pocitem sounáležitosti všem těm americkým občanům, kteří se otevřeně a nekompromisně staví proti válečným záměrům své vlády, a obracíme se na českou veřejnost s výzvou, aby učinila totéž,“ uvádějí iniciátoři petice určené vládě, parlamentu a prezidentovi.

Kritika připravované války proti Irácké republice je motivována jak základní úctou k lidskému životu, tak zásadním odporem k etablování války a násilí coby permanentního stavu mezinárodní politiky a konečně obavou o další osud mezinárodního práva. Iniciátoři upozorňují, že k petici může svůj podpis připojit každý, a to na dnes zveřejněných internetových stránkách výzvy na adrese http://petice.ecn.cz.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz