Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Protiválečným aktivistům telefonicky vyhrožovali

27. 1. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


"Měli by s vámi zacházet jako s teroristy. Jste příznivci Usámy bin Ládina. Přijdeme a budeme křičet pro válku a vaši demonstraci zničíme," vyhrožoval Američance Arii Farnam anglicky hovořící anonym, který se označil za amerického občana. Arie Farnam je iniciátorkou protestů proti zahájení války v Iráku; anonymní výhrůžky se týkaly demonstrace konané v neděli 26. ledna v Praze.

Na pražském Václavském náměstí se v neděli odpoledne sešlo více než dvě stě lidí z jedenácti zemí - mezi aktivisty byli jak příslušníci americké komunity, tak například i čeští anarchisté. Demonstrace zakončená před ambasádou Spojených států předáním otevřeného dopisu, jehož adresáty byli prezident USA George Bush a velvyslanec Craig Stapleton, se však nakonec obešla bez incidentů. "O výhrůžných telefonátech jsme informovali policii. Na místě přítomní policisté nakonec jeden pokus o narušení demonstrace řešili, ale nejednalo se pravděpodobně o autory anonymních telefonátů," informovala svolavatelka demonstrace Arie Farnam.

Válečná politika je podle iniciátorů protestu nebezpečná pro svět. "Jsme proti všem válkám a násilí," tvrdí Arie Farnam. Lidé podle ní na demonstraci chtěli vyjádřit to, že případná válka nebude mít jejich podporu. Demonstranti nesli transparenty s nápisy "Ne válce v Iráku", "Lidé nepodporují válku, jen vláda je pro", "Dost bylo války, dost bylo Bushe" a další, některé v angličtině. "Husajne a Bushi, táhněte pryč", "Válka je terorismus", "Míru šanci!" skandovali účastníci protestu cestou z Václavského náměstí k americkému velvyslanectví na Malé straně. Jeden z demonstrantů přivezl invalidní vozík s dřevěnou lidskou kostrou a s nápisem "Vzhůru na Bagdád, Tvrdík tvrdí: smrt je krásná". V otevřeném dopise předaném s květinou americkým představitelům aktivisté mimo jiné vyjádřili nesouhlas s tím, aby státy používaly jejich daně na nákupy bomb - každá válka podle jejich názoru plodí jen další násilí.

Účast dvou stovek demonstrantů na shromáždění velmi přivítali, zároveň oznámili termín další protiválečné demonstrace – ta se má konat v den celosvětových protestů, 15. února, a zahájena bude ve 13.00 na pražském Palachově náměstí. "Pokud by Spojené státy zahájily válku před tímto termínem, jsme připraveni protestovat i dříve," upozorňuje Arie Farnam. Iniciátoři protestů zároveň zdůrazňují, že v žádném případě nepodporují politiku násilí v jakékoli zemi – stejně jako s politikou George Bushe nesouhlasí se Saddámem Husajnem, Vladimirem Putinem ani Usámou bin Ládinem.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz