Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Opoziční organizace vydala zprávu o mučení politických vězňů v Barmě

28. 12. 2005
-red- [Člověk v tísni/Econnect] -


Barmská opoziční skupina sídlící v Thajsku vydala zprávu, v níž podrobně popisuje situaci ve věznicích v Barmě a v níž odsuzuje barmskou vojenskou juntu za brutální a systematické mučení politických vězňů. Zpráva s názvem "Temnota, kterou vidíme: Mučení v barmských vyšetřovacích centrech a věznicích" je založena na rozhovorech s 35 bývalými politickými vězni a poprvé veřejně odhaluje síť institucí a jména vojenských důstojníků zodpovědných za mučení.

Celkem stodvacetičtyřstránkovou zprávu vydala Asociace pro pomoc politickým vězňům (AAPP - Assistance Association for Political Prisoners), založená bývalými barmskými politickými vězni, kteří po propuštění uprchli do Thajska. Zpráva popisuje brutální formy fyzického, psychického i sexuálního mučení barmských politických vězňů, které zahrnují bití ukončené až ztrátou vědomí, mučení elektrickým proudem, pálení cigaretami a připoutání vězňů provazy či řetězy na několik měsíců. Mizerné hygienické podmínky ve věznicích a záměrné přehlížení zdravotních problémů vězňů přispívají k jejich psychickému utrpení. Barmské věznice se podle zprávy staly institucemi, jejichž primární funkcí je systematicky pošlapávat identitu těch, kteří prodemokratickou činností ohrožují vládu vojenské junty.

"Toto je první zpráva, která ukazuje plný rozsah mučení v barmských věznicích. Měla by odstranit všechny pochybnosti o závažnosti porušování lidských práv Barmánců, kteří jsou podezřelí z protivládní činnosti," uvedl člen AAPP Ko Tate.

Zpráva také poprvé uvádí síť institucí a jejich představitelů zodpovědných za mučení v Barmě. Na zadržování osob podezřelých z porušení Zákona na ochranu státu, jež často slouží jako záminka k zatčení osob kritizujících vojenskou vládu, dohlížejí ministerstva vnitra, obrany a zahraničních věcí. Mučení po zatčení provádí především vyšetřovatelé vojenské tajné služby, jež spadá pod ministerstvo obrany. Další výslechy provádějí členové Úřadu zvláštního vyšetřování, kteří odpovídají ministerstvu vnitra.

Zpráva dále doporučuje, aby se situací v Barmě začala zabývat Rada bezpečnosti OSN. AAPP tak podpořila současné snahy řady nevládních organizací a institucí, jež na podnět bývalého českého prezidenta Václava Havla a jihoafrického biskupa Desmonda Tutu žádají, aby se Barma dostala na program Rady bezpečnosti. K této výzvě se připojila i česká společnost Člověk v tísni, jež s AAPP dlouhodobě spolupracuje na podpoře pomoci rodinám barmských politických vězňů.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz