Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přátelé Země vyzývají komisi, aby odmítla dotaci dálnici D8

31. 1. 2003
Iva Nachtmannová [EkoList] -


Kolegové českých ekologických aktivistů z Evropy se zapojili do protestu proti chystanému dokončení dálnice D8. Při příležitosti setkání zástupců Evropské komise a českého ministerstva dopravy vydali evropští Přátelé Země tiskovou zprávu, v níž žádají komisi, aby neposkytla na úsek dálnice přes východní Krušné hory dotaci z fondu ISPA. Trase dlouhé 16,2 km vyčítají, že rozděluje hodnotné přírodní území - oblast navrženou do systému Natura 2000.

Na šedesátimilionovou dotaci pro tuto stavbu má navazovat i úvěr Evropské investiční banky ve výši 400 milionů eur, o němž má banka rozhodnout v únoru.

"Studie o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) k projektu měla od samého počátku jednu nápadnou vlastnost - vyloučení jakýchkoli alternativ. Ignoruje varianty s rozumně dlouhými tunely, možnosti vyhnout se nejhodnotnějším chráněným územím a další zmírňující opatření. Když strategická EIA pro tzv. celkový Plán rozvoje dálnice vystoupila ve prospěch alternativ, vláda jednoduše ignorovala její doporučení," tvrdí evropští Přátelé Země.

Kritizovaný úsek dálnice s výjimkou dvou krátkých tunelů rozdělí potenciální oblasti, které by v EU byly chráněny směrnicemi o ochraně ptáků a přírodních stanovišť. Tyto oblasti by se mohly v budoucnu stát součástí sítě Natura 2000.

"Protože Evropská investiční banka není ochotna diskutovat o jednotlivých projektech s občanskými organizacemi, vyzýváme alespoň Evropskou komisi, aby využila své moci a řekla ne procedurálně a ekologicky nedostatečnému projektu," říká Magda Stoczkiewicz, koordinátorka sdružení CEE Bankwatch Network a Přátelé Země - Evropa.

Pavel Přibyl z Hnutí Duha a CEE Bankwatch Network vidí situaci takto: "Pokud Evropská komise odmítne žádost české vlády, pomůže tím politické kultuře v České republice - politické vedení by dostalo vzkaz, že podobně nedostatečný projekt nemůže počítat s podporou evropských fondů. V sázce je i reputace Evropské komise. Rozhodnutí o dálnici D8 prokáže, jestli ochrana životní prostředí je skutečnou prioritou EU nebo je to jen prázdný slogan."

Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Iva Nachtmannová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz