Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lidská práva v Rusku platí jen formálně, tvrdí aktivisté

3. 2. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Jak přežívají čečenští uprchlíci? Co se děje za zdmi ruských věznic? Na vernisáž putovní fotografické výstavy "Spravedlnost pro všechny", která je součástí celosvětové kampaně proti porušování lidských práv v Ruské federaci, zve pražská skupina lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). Vernisáž zahájí výstavu v Klubu v Jelení v pondělí 3. února v 18. hodin a následovat bude beseda o situaci lidských práv v Rusku s odborníky a novináři.

Výstava nabídne snímky světových fotografů, které zachycují omezování lidských práv v Ruské federaci. Polovinu výstavy pak tvoří fotografie Ivy Zímové z čečenských uprchlických táborů v Ingušsku. "Hlavním úkolem celosvětové kampaně Amnesty International je poukázat na rozpory mezi ochranou lidských práv obyvatelů Ruské federace, kterou jim zaručuje mezinárodní i národní právo, a realitou rozšířeného porušování těchto základních práv v ovzduší beztrestnosti," informovala Barbora Krasová z pražské skupiny AI. Výstava v Jelení potrvá do 21. února.

Fotografickou výstavu nabídla AI veřejnosti také v Brně, které se stalo prvním zastavením putování. Tři desítky černobílých fotografií uvedených na pražské vernisáži doprovodí filmová projekce – návštěvníci uvidí jeden ze snímku festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět společnosti Člověk v tísni. Případní zájemci se po projekci mohou zapojit také do besedy o jednotlivých tématech, týkajících se lidských práv v Ruské federaci – podle informací AI je situace kritická zejména ve věznicích a v armádě, k hrubému porušování lidských práv dochází také v souvislosti s válečným konfliktem v Čečensku. Jedním z nejpalčivějších problémů je také otázka respektování lidských práv žen - násilí na ženách je stále vnímáno jako soukromá věc manželů a nikoli jako trestný čin; oficiální zdroje přitom udávají, že vlivem domácího násilí v Rusku ročně zemře 14000 žen.

"Členové a příznivci Amnesty International na celém světe chtějí v rámci kampaně, která probíhá v období od října 2002 do října 2003, apelovat na ruskou vládu, aby konala podle zásad mezinárodního práva a vykonávala svoje povinnosti v oblasti ochrany lidských práv," vysvětluje Barbora Krasová. Když se počátkem devadesátých let v Rusku zhroutil komunistický režim, který trval přes sedmdesát let a způsobil hlubokou degradaci společnosti, největší země světa nastoupila cestu plnou dramatických změn v ekonomice, politice i právním řádu – a tyto změny měly vážný dopad na každodenní život většiny ze 144 miliónů obyvatel Ruska. "V rámci celosvětové kampaně proto vyvíjíme tlak na odpovědné ruské politiky, aby prokázali odhodlání chránit základní lidská práva všech občanů země," dodává Barbora Krasová.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Press servis
Snadné zasílání tiskových zpráv NNO do médií.
Využijte internetovou službu Econnectu pro Vás.
http://press-servis.ecn.cz/

Press Service - snadné zasílání tiskových zpráv

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz