Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Znovuzrozený porod

7. 2. 2003 - Lenka Kučerová, Econnect

Pracovníci gynekologicko-porodnického oddělení Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí založili občanské sdružení Znovuzrozený porod. Toto sdružení má za cíl zlepšit finanční situaci vrchlabské porodnice známé svým moderním přístupem k rodičce a dítěti a šířit myšlenku přirozených porodů.

Porodnice ve vrchlabské nemocnici již řadu let cíleně vytváří podmínky pro přirozený porod. Rodička si může vybrat například porod do vody nebo jí personál nabídne jiný, pro ni nejvhodnější a nejpříjemnější způsob porodu. Základem je učinit z porodu slavnostní a přirozenou chvíli pro rodičku a co nejméně stresující okamžik pro miminko. Věhlas porodnice se rychle rozšířil a jejích služeb využívají rodičky z celé republiky. Mnoho maminek odjíždí do Vrchlabí zejména po nepříjemných zážitcích z klasického poroduběhem něhož byly leckdy vystaveny až potupné a úzkostné situaci. Ve Vrchlabí se nepoužívá ani holení, ani klystýr, omezují se medikamenty, které mohou ovlivnit přirozené vnímaní porodu. Péče lékařů je přesto na nejvyšší úrovni. Z těchto důvodů se stává vrchlabská porodnice v posledních letech stále více vyhledávanou klientkami z celé republiky.

Politika zdravotních pojišťoven ale naprosto brzdí jakýkoli možný rozvoj a to jak přístrojový, tak personální. Zásadou přirozeného způsobu porodu je lékařský dozor a vytvoření milého a příjemného nestresujícího prostředí pro matku, dítě i provázející osobu. Tento způsob je paradoxně pojišťovnami nejhůře honorován, protože vykazuje minimálně lékařských výkonů prováděných na matce. Naopak zvýšená péče klade nároky na vybavení porodnice.

Vrchlabská porodnice se však nechce stát prominentním zařízením pro movité rodiny, a proto nechce zavést žádné speciální poplatky. V současné době platí pouze provázející osoba, většinou partner rodičky, jednorázový poplatek 300-500 Kč, to však k vyrovnání rozpočtu porodnice rozhodně nestačí.

Přirozené porody můžete podpořit i vy!

Občanské sdružení Znovuzrozený porod zamýšlí ze získaných finančních prostředků podpořit přístrojové vybavení oddělení, a to zejména zakoupením ultrazvukového přístroje (jeho cena je 2 150 000 Kč), dále přístroje k měření bilirubinu u novorozenců přes kůži (cena 180 000 Kč). Dále je potřeba získat prostředky na šíření myšlenky přirozeného porodu mezi laickou i odbornou veřejností. Plánuje se pořádání seminářů, založením knihovny, videotéky, a pořádáním školících akcí pro studenty.

Občanské sdružení Znovuzrozený porod není uzavřenou společností. Zakladatelé sdružení, zaměstnanci gynekologicko-porodnického oddělení Česko-německé horské nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí, uvítají zájemce o členství z celé republiky. Do sdružení je možné vstoupit po vyplnění přihlášky a zaplacení ročního členského příspěvku 100 Kč. Bližší informace, stanovy sdružení a přihlášku získáte na adrese:
o.s. Znovuzrozený porod, prim. Dr. Kavan, Fügnerova 50, 543 01 Vrchlabí
nebo na e-mailové adrese znovuzrozeny.porod@seznam.cz

Sdružení uvítá také návrhy na logo, které členové sdružení vyberou na valné hromadě v létě 2003. Zakládajícími členy občanského sdružení Znovuzrozený porod jsou prim. MUDr. Libor Kavan, MUDr. Ivana Korbelářová, MUDr. Alena Vaďurová, MUDr. Renáta Kramperová, vrch. s. Petra Červinková a por. as. Iva Konvalinová.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz