Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Cizinecký zákon je kontraproduktivní a podporuje korupci, tvrdí petice

11. 2. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Petici za změnu o pobytu cizinců na území České republiky adresují Parlamentu české republiky zástupci některých nevládních organizací a veřejnosti. "Pohnutkou k této petici je naší praxí ověřená skutečnost, že zákon o pobytu cizinců a s ním spojená praxe jsou ve svém důsledku diskriminační, tvrdě se dotýkají důstojnosti a lidských práv cizinců a nepřímo napomáhají organizovanému zločinu a korupci," uvádí petice, již podpořila mimo jiné i Amnesty International ČR.

Jedním z kritizovaných bodů zákona je ustanovení o povinném prokazování prostředků k pobytu na území republiky ve výši mnohonásobně převyšující výši životního minima: to se podle iniciátorů petice týká zejména té části cizinců, kteří v naší zemi pracují na vlastní živnostenský list. Opatření "... vede cizince k nutnosti peníze si půjčovat a zavléká je tak do sítí organizovaného zločinu. Požadavek sám postrádá logické opodstatnění, jeho naplňování je v drtivé většině případů formální, a činí cizince závislými na libovůli úředníků," tvrdí petice.

Autoři petice upozorňují i na další ustanovení zákona, které umožňuje získat trvalý pobyt až po deseti letech pobytu na vízum nad 90 dnů: tato část zákona nesnadňuje možnost integrace těm cizincům, kteří k ní mají předpoklady, jeví o ni zájem a mohou napomoci řešit demografické problémy státu. "Mezi cizinci schopnými a neschopnými integrace do české společnosti zákon vůbec nerozlišuje," upozorňuje petice. "Cizinec usilující o dlouhodobý pobyt, jehož účelem je většinou výkon práce v naší zemi, musí kromě jiného doložit 'prostředky pro pobyt na území' ve výši sedmatřicetitinásobku životního minima, žádá-li o pobyt v délce jednoho roku. Ustanovení zákona je naprosto diskriminační, je v praxi téměř stoprocentně obcházeno tak, že cizinec si na účelově zřízené konto pro doložení držení těchto prostředků potřebnou částku krátkodobě vypůjčí a vede ve vysokém procentu případů k tomu, že se dostává do závislosti na svých movitých krajanech spojených často s organizovaným zločinem, kteří mu ovšem půjčku ochotně poskytnou – zajisté, že za specifických podmínek," upozornil u dříve jeden z autorů petice, vedoucí Poradny pro integraci cizinců v Pardubicích Milan Daniel.

Do 15. března tohoto roku se jak veřejnost, tak nevládní organizace mohou připojit k požadavku adresovaného Parlamentu České republiky, aby zákon o pobytu cizinců novelizoval. "Česká republika vyjádřila svůj zájem na integraci cizinců ve vládní Koncepci integrace cizinců, která představuje poměrně dobrý základ pro proces začlenění cizinců do české společnosti. Koncepce však nemůže být efektivně naplňována bez optimalizace související legislativy," míní autoři petice. Některá ustanovení cizineckého zákona, ale i dalších zákonných i podzákonných norem, podle nich směřují přímo proti možnosti integrace. Svůj podpis je možné připojit jak k podpisovým archům dostupným na veřejných místech, tak prostřednictvím formuláře na webové stránce most.ecn.cz/petice.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz