Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aby lidstvo mohlo pokračovat, ženy se musí cítit bezpečně a mít moc

11. 2. 2003 -, Econnect

V-Day je celosvětové hnutí, jehož posláním je zastavit násilí proti ženám a dívkám. Vzniklo před pěti lety ve Spojených státech a od té doby se k němu připojuje stále více lidí. V-Day se připomíná na den svatého Valentýna 14. února – na rozdíl od komerčního zneužití svatovalentinského svátku však nestaví na odiv ženu krásnou a milovanou, obklopenou čokoládovými srdci, ale snaží se poukázat na ženy – oběti násilí.

U zrodu této iniciativy stála Eve Ensler, autorka knihy Vagina monology : „V roce 1997 jsem se setkala se skupinou feministek, z nichž mnohé patřily do skupiny Feminist.com , a společně jsme založili V-Day. (...) Jako při všech tajemných událostech kolem vagíny se ukážeme, připravíme půdu a Vagina Queens udělají zbytek. 14. února 1998 (...) čekaly před Hammerstainovou halou v New Yorku dva a půl tisíce lidí na naše první šokující představení. (...) Během onoho transformujícího večera jsme vybraly přes 100 tisíc dolarů a založily hnutí V-Day. (...) Na všech představeních se vybírají peníze pro místní organizace, které bojují za odstranění násilí vůči ženám.

V Keni a Africe podporujeme organizaci, která se snaží skoncovat s genitálním mrzačením mladých dívek. V Chorvatsku se snažíme spolupracovat se Střediskem pro oběti války, které díky naší podpoře brzy otevře první krizové centrum pro oběti znásilněné v bývalé Jugoslávii, dále také s organizací Plánované rodičovství, které pomáhá vypracovat strategii ochrany žen proti násilí.“

Celosvětová kampaň V-Day se letos poprvé dostala i do České republiky. Pražský V-Day se koná 14. 2. ve velkém sále Rudolfina od 17 do 21 hodin, brněnský 3. 3. ve sklepní scéně divadla Husa na provázku od 19,30 hodin.
Brněnský večer bude zahrnovat benefiční představení Vagina monology, představení spolupracujících organizací, zprávy o násilí páchaném na ženách a další kulturní program. Na organizaci kampaně v obou městech se podílejí nakladatelství Pragma , sdružení Rozkoš bez rizika a Nesehnutí v rámci svého projektu Ženská práva jsou lidská práva.

Celosvětové akce V-Day se můžete zúčastnit i vy – buď přímou účastí na představení (kontakt na organizátorku umělecké části projektu: Petru Šteinerovou ), nebo jako diváci. Akci můžete prospět finančním příspěvkem i šířením informací o ní.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Marta Ljubková

Autorka je postgraduantkou na Katedře české literatury a literární teorie na FF UK.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz