Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Praha v sobotu zažije protesty proti válce v Iráku

12. 2. 2003
[BBC / Radio Praha] -


Patnáctý únor totiž loni v listopadu vyhlásilo Evropské sociální fórum ve Florencii evropským dnem proti válce v této zemi. Pouliční demonstrace se mají uskutečnit také v Londýně, Amsterodamu, Paříži, Berlíně, Madridu či Bernu, menší akce se chystají i v amerických městech, Japonsku, Jihoafrické republice, Turecku, Austrálii a Kanadě.

Irácká krize rozděluje veřejnost i mezinárodní společenství. Postoj k vojenskému úderu proti Bagdádu způsobil jednu z nejvážnějších krizí v historii Severoatlantické aliance. Česká vláda podmiňuje zapojení protichemické jednoty v Perském zálivu mandátem Rady bezpečnosti OSN, která se bude zprávou zbrojních inspektorů zabývat v pátek. Členové rady se liší v názoru na to, zda má OSN poskytnout více času zbrojním inspektorům a mírovému řešení irácké krize, nebo zda je již čas k válce.

Česká vláda o Iráku

Česká vláda dnes projednává bezpečnostní situaci kolem Iráku a její případné dopady na Českou republiku. Kabinet tak pokračuje v debatě, kterou včera ministři zahájili při zasedání Bezpečnostní rady státu, kdy je zástupci ministerstev zahraničí a obrany informovali o současném vývoji.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru pro dnešní slovenský tisk prohlásil, že Češi a Slováci jsou již ve válce. Zopakoval však, že zapojení jejich vojáků do bojových akcí bude záviset na mandátu Organizace spojených národů, jemuž se musejí podrobit i Spojené státy.

Rozkol v NATO přetrvává

Velvyslanci členských zemí Severoatlantické aliance se dnes v Bruselu opět pokoušejí vyřešit rozpory ohledně možné války v Iráku. Aliance už o této záležitosti jedná třetí den. Francie, Německo a Belgie stále odmítají změnit postoj k otázce plánování obrany Turecka v případě války s Irákem, s nímž Turecko sousedí. Paříž, Berlín a Brusel v pondělí zablokovaly jednání o přípravách obranných opatření pro Turecko, což mělo za následek současné rozpory mezi členy Aliance. Vlády Francie, Německa a Belgie tvrdí, že plánování vojenské akce by oslabilo snahy diplomatů o odzbrojení Iráku mírovou cestou.

Zástupci členských zemí NATO nyní projednávají další soubor návrhů, které předložil generální tajemník Aliance George Robertson. Jak uvádí zpravodaj BBC v Bruselu, někteří představitelé NATO se domnívají, že Francouzi zřejmě budou usilovat o to, aby se jednání o této záležitosti odložilo. Podle našeho zpravodaje totiž pravděpodobně chtějí vyčkat na zprávu, kterou mají Radě bezpečnosti OSN v pátek předložit zbrojní inspektoři působící v Iráku.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz