Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Duhová energie ČEZ je špinavá energie

17. 2. 2003
Petr Holub [Econnect] -


Pod tímto heslem zahájilo Hnutí Duha kampaň za zavedení čisté energie do nabídky energetických společností pro spotřebitele. „Duhová energie ČEZu pochází ze špinavých uhelných elektráren, povrchových dolů a jaderných reaktorů. Přitažlivý marketingový slogan v sobě neskrývá nic jiného, než možnost vybrat si pouze z různých tarifů podle časové struktury odběru elektřiny,“ vysvětluje vedoucí kampaně Karel Polanecký. Kampaň zahájilo Hnutí Duha protestem před měsíční krajinou na Mostecku.

Cílem kampaně je tedy přimět ČEZ i regionální rozvodné závody, aby zavedly tzv. zelené tarify, a umožnily tak zákazníkovi odběr čisté elektřiny, která pochází z malých vodních, větrných a slunečních elektráren. Ty nezatěžují ovzduší emisemi škodlivých plynů, neškodí lidskému zdraví, nezůstává po nich nebezpečný radioaktivní odpad či hlušina vedle uranových dolů a neničí naši krajinu. Spotřebitel tak může aktivně vyjádřit svůj postoj k ekologickým problémům způsobovaným fosilní a jadernou energetikou a přijmout svůj díl odpovědnosti za stav životního prostředí.

Zelené tarify

Zelené tarify znamenají nabídku čisté energie z větrných, solárních či malých vodních elektráren. V zemích západní Evropy je nabídka tzv. zelených tarifů zcela běžná. V Nizozemí se takto například prodává 19 % elektřiny na trhu, mezi odběratele nepatří jen domácnosti, ale i velké firmy a státní instituce. „Chceme přimět i soukromé firmy, aby po svých distributorech požadovali energii z obnovitelných zdrojů. Mohou tím dobře prezentovat svůj přístup k ekologii před zákazníky,“ popisuje Polanecký.

U nás zatím dodává zelenou elektřinu z malých vodních elektráren pouze Západočeská energetika. Oproti běžnému tarifu si zákazník připlatí 10 haléřů za kilowatthodinu, což u spotřeby průměrné domácnosti činí asi 20 Kč měsíčně, nebo 3-5% nákladů na elektřinu. „Budeme chtít i po ostatních regionálních energetických distributorech a společnosti ČEZ, aby do své nabídky zařadili skutečně zelené tarify,“ specifikuje záměr Polanecký. Od distributorů mimo svůj region může zatím nakupovat elektřinu pouze asi 400 největších průmyslových odběratelů. Od 1. ledna 2006, kdy u nás nastane úplná liberalizace trhu s elektřinou, bude výběr dodavatele umožněn všem zákazníkům, včetně domácností.

Elektrárenská společnost ČEZ produkuje 28 % českých exhalací CO2 - hlavní příčiny globální změny klimatu. Ta má, mimo jiné, spolu s nevhodným zemědělským a lesním hospodařením v České republice za následek katastrofální povodně. V západní Evropě nastal rozmach využívání obnovitelných zdrojů energie poté, co se Evropská unie připojila k závazkům Kjótského protokolu o snížení emisí skleníkových plynů o 8 % do roku 2010. Nejvýznamnější ze skleníkových plynů je právě CO2.

Kampaň Hnutí Duha můžete přijít podpořit ve středu 19. února v 10:30 hodin na protestní shromáždění, které se bude konat před novou budouvou společnosti ČEZ v Duhové ulici 2, Praha 4, nedaleko stanice metra Budějovická.

Protest Hnutí DUHA před povrchovým dolem Bílina, ze kterého ČEZ odebírá hnědé uhlí pro své elektrárny. Energetická společnost ho ročně spotřebuje přes 30 miliónů tun.
Petr Holub

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Petr Holub

Autor je externím redaktorem Econnectu, studuje obor Humanitní environmentalistika na
Fakultě sociálních studií MU v Brně, věnuje se úsporám a obnovitelným zdrojům energie.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz