Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak se žije lidem v Severní Koreji a severokorejským uprchlíkům v Číně

20. 2. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Komunistický režim v Severní Koreji je považován za vůbec nejizolovanější a zároveň nejrepresivnější vůči občanům vlastní země. Konferenci o stavu lidských práv v Severní Koreji a o podmínkách severokorejských uprchlíků v Číně proto na dny 2. až 4. března připravila společnost Člověk v tísni, která se situací v Severní Koreji systematicky zabývá od loňského roku. Součástí třídenního setkání budou mimo jiné svědectví politických vězňů a uprchlíků.

V pořadí čtvrtá mezinárodní konference o lidských právech v Severní Koreji a Číně bude slavnostně zahájena v neděli 2. března ve čtyři hodiny odpoledne v Rytířském sále budovy Senátu PČR - jeden z úvodních projevů přednese senátor Josef Jařab. Samotná konference pak bude probíhat v hotelu Movenpick na pražském Smíchově.

V průběhu setkání se představí odpůrci severokorejského komunistického režimu z Jižní Koreje sdružení v nevládní organizaci Citizens' Alliance for North Korean Human Rights (NKHR) se sídlem v Soulu, kteří se zabývají monitorováním situace v Severní Koreji a organizováním pomoci severokorejským uprchlíkům v sousedních zemích. Kromě nich na konferenci vystoupí zástupci organizací na ochranu lidských práv, zástupci univerzit, parlamentů a politických výborů a novináři z Velké Británie, Francie, Belgie, Německa, Spojených států, Japonska, Polska, Slovenska a Makedonie. Zástupci Senátu Parlamentu ČR a Ministerstva zahraničních věcí ČR pak promluví o zahraniční politice České republiky v otázkách ochrany lidských práv a mezinárodního nátlaku na režimy, které lidská práva masivně porušují. Někteří z politických vězňů a uprchlíků, kteří podají osobní svědectví o situaci v Severní Koreji, budou přímými hosty konference, další promluví prostřednictvím dokumentárních filmů – jeden z těchto dokumentů natočili spolupracovníci společnosti Člověk v tísni Markéta Dobiášová a Jan Tobiáš.

„V případě Severní Koreje se nedá mluvit o lidském životě. Z dvaceti milionů lidí se stali otroci. Vláda se snaží ovlivňovat jejich myšlení. Všichni jsou neustále nuceni uctívat vládní ideologii a především Kim Čong-ila a Kim Ir-sena. Na výročí spjatá s oběma Kimy se pořádají průvody v ulicích, ve školách se o nich neustále přednáší. Člověk nesmí říkat, co si myslí, nemůže se stěhovat podle své vůle, nemůže cestovat a podobně,“ popsal život ve své zemi v rozhovoru pro týdeník Respekt novinář Kang Čchol-Hwan, který žije v exilu v Jižní Koreji.

Společnost Člověk v tísni uspořádala na toto téma už v září loňského roku v Praze seminář pro české a středoevropské neziskové organizace, které se zabývají podporou nezávislých demokratických iniciativ v totalitních zemích - během svého pobytu v Praze byli korejští aktivisté přijati prezidentem republiky Václavem Havlem, předsedou Senátu Petrem Pithartem a předsedou Poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem. Zájemci o účast na březnové konferenci a o další informace se mohou obrátit na společnost Člověk v tísni (Tomáš Pojar, tomas.pojar@czech-tv.cz, 261134401), nebo na Gabrielu Dlouhou (gabrieladlouha@yahoo.com, +420 724 101882).

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 2. 2003

-
Aktuální PETICE v sociální oblasti a lidských právech
ke kterým se můžete připojit

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz