Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Další protiválečné protesty: v sobotu projde ulicemi Prahy masopustní karneval

26. 2. 2003
Jana Sobotková [Econnect] -


Masopustní karneval zvolily jako formu protestu skupiny Iniciativa proti válce a International Peace Movement, které připravují v Praze další demonstraci proti válce v Iráku. Průvod avizovaný na sobotu 1. března začne v půl druhé odpoledne na Václavském náměstí, přesune se na Staroměstské náměstí a poté k ambasádě Spojených států. Organizátoři tak chtějí navázat na předchozí protiválečné aktivity a dále tak upozorňovat na negativní aspekty připravovaného válečného konfliktu.

„Míroví aktivisté se sejdou u sochy Svatého Václava v sobotu půl druhé v maskách a kostýmech, kterými se pokusí vyjádřit svůj postoj k plánované válce v Iráku,“ informovala o akci americká dokumentaristka Arie Farnam, jedna z organizátorek protiválečných protestů. Po úvodních projevech pořadatelů má začít masopustní rej s hudbou a tancem. Účastníci se na Václavském náměstí zdrží asi hodinu a poté se vydají ulicemi Prahy na Staroměstské náměstí, kde je plánována další zastávka s divadelním vystoupením. Průvod bude ukončen před ambasádou USA.

Pořadatelé z obou mírových skupin se shodují v tom, že je třeba i nadále pokračovat v protiválečných aktivitách a dát lidem co největší prostor k vyjádření protiválečných postojů. „Válka je vždy nejhorším možným řešením. A jestliže jsme demokratickou zemí, není možné, abychom vstoupili do války, proti které je 70% obyvatelstva. Je třeba se k tomu vyjádřit,“ tvrdí Blanka Charvátová, jedna z pořadatelek.

Podobně argumentuje i Američanka Arie Farnam. „Je to tak, že většina lidí v této zemi nechce mít nic společného s agresivní válkou proti Iráku. Nedávná válka v Afghánistánu přinesla jenom větší zubožení a nestabilitu,“ říká dokumentaristka. „To už stačilo.“ Proti válce je i pražský obchodník Tahir Mohammed. „Už je kolem nás dost konfliktů a nepořádku. Jsou to jen politici, kdo rozděluje lidi a způsobuje nenávist a rasismus,“ je přesvědčen Mohammed. „Místo toho, aby k sobě byli přátelští, stávají se lidé jeden druhému nebezpečnými. To se musí změnit, jinak bude všude více válečných než demokratických řešení konfliktů,“ dodává.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz