Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Podmínky k udržitelnému rozvoji a Nízkoenergetický bytový dům - projekty OSN v České republice

26. 2. 2003 -, Econnect

21. února proběhla v Informačním centru pražského Domu OSN tisková konference k prezentaci výsledků dvou projektů Rozvojového programu OSN v České republice (UNDP - CZ) z oblasti trvale udržitelného rozvoje a životního prostředí: "K udržitelnému rozvoji ČR" a "Nízkorozpočtový nízkoenergetický bytový dům". Konference byla určená nejen pro média, ale i pro zájemce z řad státní správy a nevládních organizací.

Exministr životního prostředí Prof. Bedřich Moldan představil projekt "K udržitelnému rozvoji České republiky: vytváření podmínek". Stručně sumarizoval jeho historii, od zahájení v roce 1997 až po současnost - projekt byl zaměřen na propagaci myšlenek trvale udržitelného rozvoje – a představil pětisvazkový výstup. První svazek je nazvaný Zdroje a prostředky, druhý Teoretická východiska – souvislosti a instituce, třetí je věnovaný environmentálním, sociálním a ekonomickým souvislostem, čtvrtý je nazvaný Vzdělávání, informace, indikátory a pátý je věnovaný pilotním projektům v jednotlivých regionech a obsahuje také návrh strategie trvale udržitelného rozvoje pro Českou republiku. V současné době zatím není jasné jakým způsobem bude tento materiál využit, vládní Rada pro trvale udržitelný rozvoj teprve vzniká.

Další hosté (mimo jiné z Akademie věd), kteří se na projektu rovněž podíleli, pak promluvili o širších souvislostech některých bodů projektu, např. dlouhodobý vliv znečištěného ovzduší na populaci. V této souvislosti byla také představena iniciativa Zdravá města – dobrovolné uskupení nadstandardně aktivních starostů a primátorů v ČR, kteří realizují projekty OSN a EU (Informace najdete na stránce www.brana.cz).

Druhý prezentovaný projekt „Nízkorozpočtový nízkoenergetický bytový dům“ (řešení a realizace SEVEn - Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s., autor projektu ing. arch. Pavel Vaněček) představil ing. Jiří Zeman ze SEVEn.

Úkolem projektu bylo vytvoření projektu a následná výstavba obytných domů s výrazně nižší spotřebou energie určené k vytápění (bez zvýšených nákladů), než u běžné současné výstavby, a to s využitím domácích zkušeností v této oblasti. Tři vybrané týmy zpracovaly podrobný projekt, pro realizaci byly vybrány lokality v Sušici, Humpolci a v Železném Brodě. Výstavba prvního domu v Sušici byla dokončena a zkolaudována v únoru 2003 a v současné době se do něj stěhují nájemníci. Další stavby jsou v různé fázi realizace. Tato prezentace byla doplněna promítáním diapozitivů dokončeného sušického domu.

Na TK stručně vystoupili ještě zástupkyně Rozvojového programu OSN (UNDP) pro ČR Zuzana Hlavičková a zástupce regionálního centra UNDP v Bratislavě Rastislav Vrbenský, který hovořil mimo jiné o podpoře strategie trvale udržitelného rozvoje a místních aktivit v různých zemích.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Pavel Hlavatý

Nezávislý novinář věnující se kultuře, občanské společnosti, venkovu, ekologii a spiritualitě

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz